MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oranżada i lemoniada z czarnego bzu. Wypróbuj przepisy na pyszne, musujące napoje. Zrobisz je w domu bez żadnego wysiłku

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Domowa lemoniada albo oranżada to najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia
Domowa lemoniada albo oranżada to najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia 123rf/olgavg/zdjęcie ilustracyjne
W gorący dzień nie ma nic lepszego do picia niż pyszna, domowa lemoniada albo musująca oranżada. Zwłaszcza jeśli jest zdrowa, nie zawiera cukru ani konserwantów. Dobra wiadomość jest taka, że bardzo łatwo przygotujesz ją w domu. Wypróbuj proste przepisy na dwa wyborne napoje z czarnego bzu: lemoniadę oraz domową oranżadę.

W skrócie:

W ciepłe dni warto zadbać o nawodnienie organizmu i gasić pragnienie zdrowymi napojami, najlepiej takimi, które przygotujemy sami w domu. To nietrudne, zwłaszcza że natura obdarza nas w tym czasie roślinami, które możemy wykorzystać – nawet ich nie kupując. Taką rośliną jest m.in. czarny bez, z którego przygotujemy różne przetwory. Warto zrobić np. syrop z czarnego bzu, który przyda się nie tylko latem. Wspomoże także naszą odporność, gdy ciepłe dni przeminą. Tymczasem proponuję jednak coś na upały: lemoniadę z czarnego bzu oraz domową oranżadę. Obie są banalnie proste do zrobienia. Różnica jest taka, że lemoniada będzie gotowa do picia od razu, a na oranżadę musimy poczekać dwa dni. Na pewno warto, bo jest po prostu pyszna.

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu na przetwory zbieramy od maja do lipca. Najlepiej robić to w godzinach porannych, kiedy już odparuje rosa. Warto wybrać pogodny, suchy dzień bez deszczu. Kwiaty czarnego bzu zbierajmy w ustronnych miejscach, oddalonych od ruchu ulicznego, aby uniknąć zanieczyszczeń. Zbieraj tylko mocno rozwinięte baldachy i zwróć uwagę, czy nie ma na nich mszyc. Baldachy odcinaj ostrym nożykiem. Żeby nie uszkodzić krzewu, ścinaj pojedyncze baldachy z różnych gałązek, a nie tylko z jednego miejsca. Co ważne, kwiatów po zerwaniu nie należy myć. Wystarczy je otrzepać i rozłożyć na czystej ściereczce na ok. pół godziny przed przygotowaniem.

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu – najprostszy przepis

Składniki:

  • 5 baldachów czarnego bzu,

  • 1,5 l wody gazowanej,

  • 2 cytryny,

  • 2 łyżki miodu,

  • kostki lodu – opcjonalnie.

Jak zrobić domową lemoniadę z czarnego bzu?

  1. Do dzbanka wlałam zimną, gazowaną wodę.

  2. Dodałam do niej miód i wymieszałam aż się rozpuścił.

  3. Wycisnęłam sok z jednej cytryny i dodałam do wody. Drugą cytrynę pokroiłam na plastry i także wrzuciłam do dzbanka.

  4. Na koniec dodałam kwiaty czarnego bzu. Zamieszałam.

  5. Wstawiłam lemoniadę na godzinę do lodówki.

Domowa oranżada z czarnego bzu – przepis na musujący napój

Składniki:

  • 10 baldachów czarnego bzu,

  • 2 l wody,

  • 5 łyżek miodu,

  • 2 ekologiczne, niewoskowane cytryny.

Jak zrobić domową oranżadę?

  1. W garnku zagotowałam wodę. Zdjęłam z gazu i przelałam do dużego słoja. Kiedy zaczęła stygnąć, dodałam miód i wymieszałam.

  2. Następnie dodałam do wody sok wyciśnięty z jednej cytryny. Drugą cytrynę pokroiłam w plasterki i także wrzuciłam do garnka.

  3. Na koniec dodałam baldachy czarnego bzu. Wymieszałam.

  4. Przykryłam słój gazą i zamocowałam recepturkę. Odstawiłam na dwa dni. Kilka razy dziennie mieszałam napój. W tym czasie napój zacznie fermentować i pojawią się bąbelki.

  5. Po dwóch dniach przecedziłam płyn przez gazę i rozlałam do butelek. Przechowywałam w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Oranżada i lemoniada z czarnego bzu. Wypróbuj przepisy na pyszne, musujące napoje. Zrobisz je w domu bez żadnego wysiłku - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna