– Zdajemy sobie sprawę z tego, że taka produkcja jest kłopotliwa, wiąże się z dużymi ograniczeniami – podkreśla Tomasz Głasek. – Sam proces certyfikowania gospodarstwa trwa dwa lata.
Ponadto rolnicy, którzy postawią na ekologię nie mogą kupować pasz, a nawet jałówek na wolnym rynku. Powinny one pochodzić z własnej hodowli.
Skąd pomysł, by zainteresować się ekologią? Jak tłumaczy Tomasz Głasek na rynku mleka jest ogromna nadprodukcja, a mleko ekologiczne stanowi alternatywę dla standardowych produktów.
Ekologiczne mleko produkowane jest przede wszystkim w gospodarstwach leżących na terenie Kurpi Zielonych.
(koci)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?