Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostatni dzwonek na rozpoczęcie walki ze zbędnymi kilogramami

(agsa)
Na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego ma wpływ wiele przypraw
Na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego ma wpływ wiele przypraw
Orócz treningu i ograniczania kalorii, dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu.

Oprócz treningu i ograniczania kalorii, dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną pomogą nam zredukować tkankę tłuszczową.

Dostępne w aptekach suplementy diety, mające sprzyjać traceniu na wadze, często zawierają substancje naturalnie występujące w warzywach, owocach i innych składnikach naszego menu. Zamiast więc łykać tabletki, warto bliżej przyjrzeć się temu, co jemy na co dzień. Przede wszystkim powinniśmy dbać o to, aby przygotowywane przez nas posiłki - szczególnie te cięższe - były przyprawione odpowiednimi ziołami. I tak na przykład, popularne w kuchni śródziemnomorskiej: rozmaryn, bazylia czy szałwia ułatwiają trawienie tłuszczu i białka. Dobrze jest więc dodawać je do potraw smażonych i mięsnych. Na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego mają też wpływ rodzime przyprawy, takie jak: regulujące pracę jelit kminek czy lubczyk. Warto również nadawać posiłkom odrobinę pikanterii, dodając do nich czarny pieprz. Nie tylko zwiększa on wydzielanie soków trawiennych, ale także bogaty jest w chrom, który zmniejsza ochotę na słodycze.

W trosce o dobrą przemianę materii, nie zapominajmy też o owocach cytrusowych. Zawarty w nich błonnik oczyszcza organizm, a witamina C bierze udział w produkcji hormonu pomagającego spalać tkankę tłuszczową.
Spalaniu tłuszczu sprzyja wysoka temperatura. Kiedy organizm wytarza ciepło, zwiększa zapotrzebowanie na kalorie, przez co ich nadmiar nie jest odkładany, lecz bezpośrednio przetwarzany na energię. Proces ten nazywa się termogenezą, a niektóre substancje mogą go wspomagać. I tutaj dobra informacja dla kawoszy: do tzw. termogeników należy również kofeina. Dlatego dbając o linię, warto wprowadzić do swojej diety mała czarną. Jeżeli ograniczamy kalorie, dobrze jest wyrabiać w sobie nawyk picia espresso. Wartość kaloryczna takiej kawy jest bliska zeru, podczas gdy biała - ma kilkadziesiąt kcal. Wypijając w ciągu dnia kilka filiżanek z dodatkiem mleka lub - jeszcze tłustszej - śmietanki, dostarczmy sobie więc dodatkowej porcji kalorii.

- We Włoszech zupełnie naturalne jest picie po posiłku filiżanki espresso - mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti. - Poprawia ono krążenie, pobudza układ trawienny do działania i przeciwdziała uczuciu senności po posiłkach.
Ze względu na rozgrzewające właściwości, dobrze jest również wypić małą czarną przed treningiem. Efektywniej spożytkujemy wtedy energię, a w przypadku dłuższego wysiłku, mięśnie również będą w stanie pracować dłużej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna