Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostatni moment, aby zamówić potrawy na Wigilię. Sprawdź ceny

Ewa Wyrwas, (HEL), (BJK), (AZDA), (HIM)
Pierogi Joanny Jakubiuk z Zielonego Garu Bistro w tym roku pojadą na Wigilię do Warszawy
Pierogi Joanny Jakubiuk z Zielonego Garu Bistro w tym roku pojadą na Wigilię do Warszawy Andrzej Zgiet
Od Ełku do Bielska Podlaskiego coraz częściej korzystamy z cateringu. Zainteresowanie kupnem świątecznych pyszności jest ogromne.

Pierogi z kapustą, barszczyk na malinach czy pasztet z selera? Zestaw wigilijny czy świąteczny? A może tylko cztery wybrane potrawy? Jeśli chodzi o catering świąteczny, możliwości jest dużo. Ale trzeba się spieszyć.

Najpopularniejsze pierogi

- Nasza oferta cieszy się bardzo dużą popularnością - mówi Joanna Jakubiuk z Zielonego Garu Bistro w Białymstoku. Lokal proponuje menu wigilijne, do samodzielnego skomponowania. - My oferujemy nowe smaki, ale też i tradycyjne menu, jak pasztet z sandacza czy tort makowy - to jest klasyk, o którym zapomnieliśmy.

Pasztet z sandacza z szyjkami rakowymi kosztuje 65 zł za kilogram, tort makowy - 120 zł za 12 porcji, a barszczyk na malinach - 12 zł za litr.

Zamówienia można składać jeszcze tylko w piątek. W menu znajdują się także propozycje dla wegan, jak pasztet z soczewicy i marchewki z czarnuszką czy z selera i orzechów (40 zł za kilogram).

Póki co, największą popularnością cieszy się specjalność pani Joanny: pierogi - ruskie, z grzybami i kapustą albo z soczewicą (2 zł za sztukę). W tym roku pojadą nawet do Warszawy.

Beata Staniurska, prowadząca lokal „W Jędrusiowej Zagrodzie” w Piątnicy k. Łomży mówi, że przyjmuje już ostatnie zamówienia na Wigilię i święta. Do tej pory zgłosiło się dużo klientów i instytucji. Tam też najpopularniejsze są pierogi - 12 zł za 10 szt. - Klienci szukają nowych smaków, więc zainteresowaniem cieszą się te z łososiem, szpinakiem, z kurkami - tłumaczy.

W „Jędrusiowej Zagrodzie” barszcz kosztuje 16 zł za litr, a np. kaczka faszerowana - 45 zł za kg.

A może zestaw

Jeśli ktoś woli gotowe zestawy, to np. jeszcze tylko w piątek może złożyć zamówienie do białostockiego Centrum Astoria - 99 zł za tradycyjny zestaw wigilijny dla czterech osób. Zestaw dla sześciu osób za 145 zł (w tym karp, śledź z cebulką czy kapusta z grzybami) oferuje Catering Janusz Kuptel z Bielska Podlaskiego. Zamówienia przyjmowane są jeszcze w sobotę. Do niedzieli natomiast zamówienia przyjmuje bielska restauracja Podlasianka - za zestaw 12 potraw dla sześciu osób trzeba zapłacić 150 zł.

W suwalskiej restauracji Logos (Dom Nauczyciela) zamówienia na potrawy wigilijne również przyjmowane są do niedzieli. Klienci mogą wybrać i kupić całe zestawy albo konkretne dania. W ofercie wigilijnej jest np. pstrąg w sezamie, węgorz w aromatycznej marynacie czy tatar z łososia, a w tej na święta - potrawy z dziczyzny, wołowiny czy ryby, choćby okoń w słoninie.

W augustowskim Albatrosie zamówienia przyjmowane są do piątku. Choć, jak mówią pracownicy, nawet jeśli ktoś przyjdzie w poniedziałek, to nie wyjdzie z pustymi rękoma. Świąteczny zestaw na sześć osób kosztuje 155 złotych. Można zamówić m.in. sznycle, pyszny schab gajowego, czy sandacza.

Suwalski hotel Loft 1898 także przyjmuje zamówienia do niedzieli. Kucharze przygotowali specjalne wigilijne zestawy, a w nich m.in. barszczyk czysty na wywarze grzybowym, kapusta o aromacie wędzonych śliwek, jałowca i goździków czy łazanki z bakaliami, a także rolada piernikowa.

Zrobimy to za ciebie

Coraz chętniej z oferty świątecznej miejscowych restauracji korzystają również ełczanie.

„Nie masz czasu na przygotowanie wigilii? My zrobimy to za ciebie” - tak zachęca klientów bistro Motyla Sen. I proponuje 26 potraw, a wśród nich m.in. pierogi z kapustą i grzybami - 1,2 zł za sztukę, kutię - 5,5 zł za 100 g, barszcz czerwony z uszkami - 4 zł za 250 ml, piernik - 25 zł za kg.

Od pięciu lat ofertę na Wigilię i święta przygotowuje restauracja Ełczanka.

Panie zamawiają głównie potrawy, które są szczególnie pracochłonne

- Klienci najchętniej zamawiają barszcz z pasztecikami oraz pierogi z kapustą i grzybami - mówi Karolina Buza, właścicielka.

W menu Ełczanki znajdziemy 32 potrawy. Za 250 ml barszczu czerwonego zapłacimy 3,9 zł, za 100 g karpia smażonego albo w galarecie - 7,9 zł, cena pierogów z kapustą i grzybami to złotówka za sztukę, a łazanek z makiem - 5,9 zł za 100 g. Półkilogramowy boczek pieczony ze śliwką kosztuje 20 zł.

Jak dodaje Karolina Buza, zainteresowanie świątecznym cateringiem jest z roku na rok coraz większe.

Nie tylko w Ełku.

- Ludzie nie mają czasu, więcej pracują, tak jest łatwiej - uważa Joanna Jakubiuk.

- Panie zamawiają głównie potrawy, które są szczególnie pracochłonne, jak pierogi, krokiety, szczupak faszerowany, karp w galarecie - potwierdza Beata Staniurska.

- Co jest największą zmorą świąt? Że zostaje tyle jedzenia, które się marnuje. A kiedy zamawiamy jedzenie, mamy inne podejście i raczej weźmiemy tyle, ile nam naprawdę potrzeba - podsumowuje Joanna Jakubiuk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna