Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostatnia szansa na smakowite doświadczenia na Fine Dining Week. Przy okazji wizyty w restauracji można poszukać inspiracji do swojej kuchni

REd.
Ostatnia szansa na smakowite doświadczenia na Fine Dining Week. Przy okazji wizyty w restauracji można poszukać inspiracji do swojej kuchni.
Ostatnia szansa na smakowite doświadczenia na Fine Dining Week. Przy okazji wizyty w restauracji można poszukać inspiracji do swojej kuchni. Karol Makurat
Podczas festiwalu Fine Dining Week szefowie kuchni serwują gościom autorskie 5-daniowe menu tematyczne w specjalnej cenie festiwalowej.

Kto nie miał okazji spróbować małych dzieł sztuki na talerzu serwowanych podczas Fine Dining Week, ma na to ostatnią szansę. Festiwal, który w tej edycji okazał się rekordowy i zgromadził ponad 11 tys. gości, potrwa do niedzieli, 1 marca 2020 r.

Biorą w nim udział najlepsze restauracje z Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania, Szczecina, Trójmiasta, Wrocławia i Śląska, wśród nich nagradzane rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau.

Podczas festiwalu Fine Dining Week szefowie kuchni serwują gościom autorskie 5-daniowe menu tematyczne w specjalnej cenie festiwalowej 129 zł za osobę (to nawet 50% mniej niż regularna cena!). Można skorzystać także z wydarzeń specjalnych takich jak na przykład 8-daniowa kolacja Ambition by A. Wilamowski (Warszawa), czy kolacja degustacyjna z wine pairingiem w restauracji Biały Królik (Gdynia). Podczas festiwalu do dyspozycji gości jest prawie 150 propozycji menu, zarówno mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich i wegańskich. Wszystkie propozycje 70 restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne można znaleźć na stronie festiwalu. Rezerwacji stolików można dokonywać online na www.FineDiningWeek.pl

Ponieważ do końca festiwalu zostało niewiele czasu, podpowiadamy, do których restauracji festiwalowych na pewno warto się wybrać.

Biały Królik - Gdynia: Trójmiasto jak zwykle zachwyca liczbą najlepszych restauracji. Jednak w tym roku na szczególne uznanie zasługuje Biały Królik, który poszerza horyzonty smaków i zachwyca daniami, które pojawiają się na talerzu. W tej restauracji czeka na gości wyjątkowe doświadczenie restauracyjne. Biały Królik serwuje 5-daniowe menu degustacyjne w towarzystwie specjalnej 4-kieliszkowej selekcji win. Wasze podniebienia bez dwóch zdań skradnie ravioli nadziewane szarpaną kaczką z wędzonymi skwarkami i lodami z tarniny, oraz bezkonkurencyjna krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem.

Belvedere - Warszawa: Romantyczny spacer po Łazienkach Królewskich i niezapomniana kolacja w jednej z piękniejszych restauracji w stolicy brzmi jak sen, ale dzięki Fine Dining Week może stać się rzeczywistością. W cenie 129 złotych możecie skosztować tematycznej degustacji i poczuć się jak w bajce. Restauracja Belvedere zachwyci zwłaszcza tych, którzy doceniają zarówno kulinarne uniesienia jak i niepowtarzalną atmosferą odwiedzanego miejsca. Szef Kuchni przygotował dwie wyśmienite wersje menu. W wersji mięsnej znajdziecie wołowinę z ogniska na truflowym puree, a w wersji wegetariańskiej m.in. pierogi z zimową truflą i warzywnym bulionem.

Fatamorgana - Łódź: Miejsce, które pamięta złote czasy polskich fabrykantów, przy tym jest bardzo klimatyczne i eleganckie. Restauracja Fatamorgana to połączenie kuchni polskiej i francuskiej w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni przygotowuje dania na najwyższym poziomie, dlatego z całą pewnością każdy gość będzie usatysfakcjonowany i dopieszczony kulinarnie. Będziecie mieli szansę spróbować pierwszorzędne tortellini z warzywami i gorgonzolą, karmelizowaną gruszką i musem z selera. Na miłośników mięsa czeka plaster długo pieczonej rolady boczkowej, kopytka buraczane, sos z tuńczyka i kaparów z dzikim brokułem.

Oda - Wrocław: Restauracja, która od samego początku nieźle namieszała we wrocławskiej gastronomii. Wyjątkowe receptury mają swoje korzenie w polskiej kuchni, regionalnych daniach i smakach wyniesionych z rodzinnych tradycji. To miejsce, do którego na pewno wrócicie. Jesteśmy pewni, że festiwalowe menu tematyczne skradnie wasze serca i podniebienia. Spróbujecie tutaj m.in. dorsza skrei z grzybami oraz kaczki z borówką. Niecodzienne połączenia smaków rozbudzą wasze zmysły i sprawią, że na długo nie zapomnicie tego miejsca.

Koneser Grill - Warszawa: Debiut zimowej edycji Fine Dining Week, który bardzo szybko zdobył podniebienia gości. Restauracja skupia się na kuchni opartej na grillowaniu na ogniu. W menu mięsnym czeka na was tatar wołowy z wędzonym żółtkiem oraz sałatka z grillowanych liści, krokiety z żebra wołowego z truflą. Natomiast w menu bez mięsa brokuł z curry oraz pieczone ziemniaki z jajkiem poszetowym, i pieczarki z serowym fondue.

Zostały ostatnie festiwalowe stoliki. Następna szansa na rozsmakowanie się w pięciodaniowych degustacjach na Fine Dining Week dopiero latem!

Rezerwacji można dokonać na www.FineDiningWeek.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostatnia szansa na smakowite doświadczenia na Fine Dining Week. Przy okazji wizyty w restauracji można poszukać inspiracji do swojej kuchni - Portal i.pl

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna