Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku sprawdził 16 placówek gastronomicznych w Łomży, Suwałkach i Białymstoku.
Wśród stwierdzonych uchybień znalazły się: stosowanie przeterminowanych artykułów spożywczych służących do sporządzania potraw, brak widocznych wywieszek cenowych, braku elementów na wywieszkach lub w cennikach, braku daty wystawienia cenników, oszustwa przy zakupie kontrolnym (zaniżona waga sprzedanych porcji), zatrudnianie pracownika nie posiadającego aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych.
- Kontrolą objęto 5 restauracji, 5 barów, 3 kluby studenckie oraz kawiarnię, pizzerię i naleśnikarnię - mówi Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy WIIH w Białymstoku. - Uchybienia stwierdzono w ośmiu placówkach, co stanowi 50 procent lokali objętych kontrolą.
W wyniku kontroli nałożono 9 mandatów karnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?