W skrócie:
Na wstępie warto zaznaczyć, że badanie opiera się na najczęstszym wpisywaniu w wyszukiwarki internetowe zagadnień związanych z dodatkami na pizzy. Analitycy danych brali pod uwagę hasła w języku angielskim zawierające „[x] pizza”, „[x]dodatek do pizzy”, „jak zrobić [x] pizzę i „[x]gdzie kupić pizzę”. Gdzie [x] to miejsce na wpisanie nazwy dodatku. Nie końca można zakładać, że taka pizza jest rzeczywiście najczęściej zjadana. Czasem może to być niewiedza i chęć doczytania o jakimś składniku np.: przy kiełbasie nduja lub poszukiwanie nowego przepisu.
Ulubione dodatki do pizzy w Polsce
Pepperoni — ma średnio 1510,83 wyszukiwań miesięcznie w Polsce. To wędzone mięso to rodzaj salami, wytwarzane jest z wieprzowiny lub połączenia wieprzowiny i wołowiny. Papryka i chilli to główne przyprawy występujące w pepperoni, ale może zawierać również czarny pieprz, czosnek i mieszane zioła.
Prosciutto —ma średnio 1145,00 wyszukiwań miesięcznie. To rodzaj suszonej, surowej szynki wieprzowej bez wędzenia. Zazwyczaj jest krojona na cienkie plasterki, przez które można zobaczyć prześwitujące światło i pochodzi z tylnej nogi.
Nduja —wyszukiwana średnio 551,67 razy miesięcznie. Jest to pikantna, miękka kiełbasa z Włoch, która zyskała światową popularność w ciągu ostatnich kilku lat. Jej konsystencja nadaje się do smarowania.
Nie tylko mięso na pizzy
Poza mięsnymi dodatkami Polacy mają ochotę na ostrą papryczkę jalapenos (średnio 421,67 wyszukiwań miesięcznie). To jedna z łagodniejszych papryczek i z pewnością dodaje plackom charakteru. Na pizzy nie mogło też zabraknąć sera. Na piątym miejscu uplasowała się mozzarella wyszukiwana średnio 410,83 razy w miesiącu. Ten delikatny ser zrobiony jest z mleka krowiego lub bawolego o subtelnym smaku i kremowej konsystencji po roztopieniu. Jest głównym składnikiem klasycznej pizzy Margherita.
Dodatki do pizzy a gust Polaków
Magazyn „Dailybase” przeanalizował aż 50 krajów pod względem poszukiwanych dodatków na pizzę. Samo ciasto cieszy się ogromnym zainteresowaniem, bo można go wszechstronnie „udekorować” ulubionymi dodatkami, tworząc unikalną pizzę do swojego gustu. Daniël de Voer, redaktor naczelny „Dailybase” skomentował badania jako fascynujący sposób na odkrywanie, które dodatki są najpopularniejsze w każdym kraju. Dzięki temu można dostrzec wiele wpływów z różnych kuchni w całej Europie, nie tylko z Włoch, takich jak kuchnia śródziemnomorska z dodatkiem fety, oliwek i ryb, a nawet tureckiej kuchni, takiej jak mięso z donera kebaba.
Zgadasz się z takimi wynikami?
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?