Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakowita papryka nadziewana mięsem mielonym. Przepis na połączenie smaków, które zachwyci każde podniebienie. Sposób na pożywny obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Papryka faszerowana to sycące danie, którego nadzienie można doprawić dodatkiem żółtego sera.
Papryka faszerowana to sycące danie, którego nadzienie można doprawić dodatkiem żółtego sera. 123rf.com/bondd/zdjęcie ilustracyjne
Papryka to znakomite warzywo do podjadania późnym latem i wczesną jesienią. Jednym z najsmaczniejszych dań obiadowych z jego udziałem jest papryka faszerowana. W zależności od rodzaju wykorzystanych składników można zrobić ten posiłek w wersji wegetariańskiej lub dla mięsożerców. Zobacz, jak upiec paprykę faszerowaną.

W skrócie

Papryka faszerowana to tradycyjny przepis na jesienny obiad. Może być nadziewana kaszą gryczaną i grzybami albo ryżem i mięsem mielonym. Niektórzy zauważają, że farsz przygotowuje się podobnie jak do tradycyjnych gołąbków z kapusty. Podpowiadamy, jak zrobić faszerowane papryki na rodzinny obiad lub kolację.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć porady dotyczące składników faszerowanej papryki:

Papryka faszerowana – przepis z mielonym mięsem i ryżem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina, w tym 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 papryki czerwone, zielone lub żółte,
  • 150 g wieprzowiny, wołowiny lub baraniny,
  • 100 g ugotowanego białego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 g masła,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 5 g majeranku,
  • 3 g soli,
  • 3 g pieprzu.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania faszerowanej papryki na obiad

Jak zrobić paprykę faszerowaną?

Przygotowanie:

  1. Papryki należy oczyścić, odkroić wierzchołki i usunąć gniazda nasienne. Dla ciekawego efektu kolorystycznego można wybrać różnokolorowe warzywa.
  2. Cebulę należy obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodać obrany i drobno pokrojony czosnek. Należy uważać, aby się nie spalił.
  3. Następnie do zarumienionej cebuli należy dodać ugotowany ryż, sól, pieprz, majeranek i wybrane mięso mielone.
  4. Składniki nadzienia należy dokładnie wymieszać i wypełnić nim oczyszczone papryki.
  5. Papryki należy przykryć odkrojonymi wcześniej wierzchami.
  6. Papryka faszerowana z piekarnika powinna być wstawiona do żaroodpornej formy, podlana bulionem warzywnym i pieczona przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Czym faszerować paprykę?

Nadziewanie papryki to dla wielu domowych kucharzy prawdziwe pole do popisu. Miłośnicy drobiowych smaków mogą sięgać po mielonego kurczaka lub indyka. Do farszu świetnie nadają się też różnego rodzaju kasze, np.: jaglana, bulgur lub kuskus. Można też sięgać po sery, np.:

  • mozzarellę,
  • fetę,
  • cheddar,
  • gorgonzolę.

Faszerowana papryka świetnie smakuje wypełniona innymi warzywami, np.: selerem, dynią, bakłażanem, cukinią lub startą marchewką.

Pieczona papryka dla wegetarian, zamiast sera i mięsa może zawierać tofu w kostce. Wielbiciele bardziej intensywnych smaków mogą użyć tofu wędzonego. Osoby nieprzepadające za produktem z soi mogą wypełnić warzywo ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą. Nadzienie można też przykryć sosem beszamelowym lub sosem pomidorowym, który nada mu kremowej konsystencji.

Czytaj także: Błyskawiczna faszerowana papryka z ciecierzycą i ryżem. Wypróbuj przepis na szybki obiad bez mięsa

Z czym podawać faszerowaną paprykę?

Nadziewane papryki nie wymagają wielu dodatków. Jednak można pokusić się o podanie do stołu sosu czosnkowego lub domowej surówki z kapusty pekińskiej lub z kapusty czerwonej. Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do znalezienia swojego ulubionego zestawu łączącego smaki.

Papryka faszerowana to sycące danie, którego nadzienie można doprawić dodatkiem żółtego sera.

Smakowita papryka nadziewana mięsem mielonym. Przepis na poł...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smakowita papryka nadziewana mięsem mielonym. Przepis na połączenie smaków, które zachwyci każde podniebienie. Sposób na pożywny obiad - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna