W skrócie
Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.
Zobacz w galerii, jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku

Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis do wigilijnego barszczu
Liczba porcji ok. 40 pasztecików,
Czas wykonania: 3,5 godziny.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- 5 dkg drożdży,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- opcjonalnie kminek lub sezam.
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 50 g grzybów suszonych leśnych,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.