MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Patelnia rolnika, hitowy przepis na sycący obiad. Autor vloga Oddaszfartucha zdradza recepturę. Aż ślinka cieknie

Katarzyna Puczyńska
Autor vloga Oddaszfartucha zachęca do przygotowywania domowych potraw. Jednym z polecanych przepisów jest patelnia rolnika.
Autor vloga Oddaszfartucha zachęca do przygotowywania domowych potraw. Jednym z polecanych przepisów jest patelnia rolnika. zdjęcia udostępnione przez Tomasza Strzelczyka
"Patelnia rolnika" to hit internetu. Przepis na pyszny i pożywny obiad poleca autor popularnego vloga kulinarnego "Oddaszfartucha". - Warto gotować w domu. Po pierwsze wiemy, co jemy. Po drugie siadając do stołu z rodziną, zbliżamy się do siebie, rozmawiamy, spędzamy wspólnie czas, co sprawia nam ogromną satysfakcję — mówi Tomasz Strzelczyk, znany również z programu "MasterChef Polska". Wypróbuj jego przepis na "patelnię rolnika".

Spis treści

Tomasz Strzelczyk - popularny kulinarny vloger

Tomasz Strzelczyk pochodzi ze Świebodzina, przez kilka lat mieszkał w okolicach Dąbek koło Darłowa, a obecnie od wielu przebywa z rodziną w Danii. Sercem jest związany z Polską i jak sam zaznacza, stara się, często odwiedzać swój dom.

Jego największą pasją jest gotowanie. W 2015 roku dostał się do 4. edycji programu „MasterChef Polska” i udało mu się zająć 5. miejsce. Jest autorem książki „Oddasz Fartucha. Czyli facet w kuchni”, która szybko stała się bestsellerem. Jedną z jego kulinarnych specjalności jest wędzenie ryb i mięs we własnej wędzarni.

Vlog Oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk dzieli się swoją kulinarną pasją na Facebooku i vlogu Oddaszfartucha na YouTube, gdzie zgromadził już ponad milion subskrybentów. Zamieszcza filmiki, w których pokazuje, jak przygotowuje potrawę i jak można ją zaserwować.

Jakie sam przyznaje, lubi potrawy smaczne i szybkie w wykonaniu. - W domu staram się gotować szybkie i proste ​potrawy, ponieważ nie zawsze znajdujemy czas, aby spędzać wiele godzin w kuchni - podkreśla Tomasz Strzelczyk.

Zobacz galerię zdjęć Tomasza Strzelczyka z „Oddasz Fartucha. Czyli facet w kuchni”

Z kulinariami związany jest od dziecka.

- Gotowaniem zajmuję się tak naprawdę od najmłodszych lat. W 2017 roku zająłem się vlogowaniem i obecnie przeznaczam na to większość czasu. Daje mi to dużo satysfakcji. Pomaga mi w tym żona, ponieważ samemu ciężko to wszystko ogarnąć. Jestem w trakcie pisania drugiej książki. Pierwsza, którą wydałem w tamtym roku, odniosła ogromny sukces, z czego niezmiernie się cieszę. W wolnych chwilach wędkuję i podróżuję, aby poznawać nowe smaki - mówi Tomasz Strzelczyk.

Obecnie jego vlog ma ponad milion subskrybentów. Fani doceniają go za ciekawe pomysły na proste dania, które każdy może przygotować samodzielnie we własnym domu. Czy gotowanie daje satysfakcję? - Oczywiście, że tak. Jak najbardziej warto gotować w domu. Po pierwsze wiemy, co jemy, po drugie siadając do stołu z rodziną, bardzo zbliżamy się do siebie, rozmawiamy, spędzamy wspólnie czas, co sprawia nam ogromną satysfakcję - podkreśla Tomasz Strzelczyk.

Przepis Oddaszfartucha na patelnię rolnika

Przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika cieszy się dużą popularnością. Ma już ponad 300 tysięcy wyświetleń i bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Fani vloga Oddaszfartucha doceniają go nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania.

Patelnia rolnika to sycące i pożywne danie z ziemniaków, boczku i kiełbasy, doprawione m.in. kminkiem i ziołami prowansalskimi. Kucharz proponuje je
Patelnia rolnika to sycące i pożywne danie z ziemniaków, boczku i kiełbasy, doprawione m.in. kminkiem i ziołami prowansalskimi. Kucharz proponuje je podać np. z maślanką. zdjęcia udostępnione przez Tomasza Strzelczyka

„Jedyny chłop, co potrafi gotować dla chłopów pracujących fizycznie"; „Aż mi ślinka cieknie, uwielbiam takie proste żarcie"; „Superprzepis, tani i prosty i na pewno smaczny"; „Taki obiad, to istotny cud dla umysłu" - piszą internauci.

Do przygotowania "patelni rolnika" potrzebujesz:

  • 2 pętka swojskiej kiełbasy,
  • świeży boczek,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, płatki chili, sioła prowansalskie, słodką paprykę.

Tomasz Strzelczyk proponuje podać potrawę z maślanką lub piwem i kotletem schabowym, sadzonymi jajkami i szczypiorkiem.

Jak zrobić patelnię rolnika?

  1. Przygotowując danie patelnia rolnika zacznij od obrania ziemniaków i przełożenia ich do garnka z zimną wodą.
  2. Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na wolnym ogniu.
  3. Pokrój kiełbasę i ziemniaki w równe kawałki.
  4. Gdy boczek jest zrumieniony, zdejmij go z patelni i zostaw sam tłuszcz.
  5. Wrzuć kiełbasę, podsmaż i dodaj ziemniaki.
  6. Potrawę dopraw solą, kminkiem i świeżo roztarty czarny pieprz.
  7. Po ok. 5 minutach jak ziemniaki odparują i zaczną się przysmażać, przykryj potrawę i trzymaj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  8. Jak ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodaj słodką paprykę, trochę ziół prowansalskich, małą szczyptę płatków chili i podsmażony boczek.
  9. Podsmaż jeszcze chwilkę na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Patelnia rolnika gotowa. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna