Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bezy z kremem i owocami a'la Pavlova. Deser pachnący wanilią

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bezy z waniliowym kremem i świeżymi owocami to pyszny deser. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go przygotować.
Bezy z waniliowym kremem i świeżymi owocami to pyszny deser. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go przygotować. Katarzyna Puczyńska
Dziś, 17 maja Światowy Dzień Pieczenia 2022. Szukasz przepisu na pyszny deser? Delikatne, słodkie bezy z kremem waniliowym i świeżymi owocami a'la Pavlova będą strzałem w dziesiątkę. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. W dodatku ich przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdź nasz przepis na bezy z kremem i owocami i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

W skrócie

Beza Pavlova to królowa deserów

Beza Pavlova to słynny deser, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno słynna tancerka przepadała za tym deserem. Wieść niesie, że jego pomysłodawcą był szef kuchni hotelu Esplanade oraz hotelu w Wellington.

Mamy dla ciebie przepis na bezy z kremem i owocami, który nawiązuje do znanej bezy a'la Pavlova. Do tego idealnie pasują świeże maliny i borówki.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować bezy z kremem:

Sprawdzony przepis na bezy z kremem i owocami

(porcja na 8-9 małych bez, czas przygotowania: 30 min + 1,5 godziny pieczenia)

Na bezy kładź porcję kremu i owoce. Całość możesz udekorować listkami bazylii lub mięty
Na bezy kładź porcję kremu i owoce. Całość możesz udekorować listkami bazylii lub mięty Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 białka
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • esencja waniliowa lub ziarenka wanilii
  • owoce np. maliny, truskawki, borówki

Jak zrobić bezy z kremem i owocami krok po kroku?

  1. Nastaw piekarnik na 150 stopni.
  2. Wlej białka do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach
  3. Gdy zrobią się już białe, zacznij stopniowo dodawać cukier.
  4. Ubijaj białka tak długo, aż będą gęste, lśniące i nie będzie widać drobinek cukru - może to zająć nawet 20 min.
  5. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze 2 min.
  6. Na papierze do pieczenia namaluj kółka np. za pomocą szklanki.
  7. Odwróć papier na drugą stroną, przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż gotową bezę w miejsca widocznych kółek.
  8. Na każde kółko przeznacz ok. 2 duże łyżki bezy.
  9. Wygładź bezę za pomocą łyżki, możesz zrobić w środku niewielkie wgłębienie.
  10. Piecz bezy 10 min. w 150 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. godzinę i dwadzieścia minut.
  11. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Gotowe bezy powinny bez problemu odchodzić od papieru.
  12. Zrób krem: ubij śmietankę z cukrem, dodaj ser i wanilię.
  13. Umyj i osusz owoce.
  14. Na każdej z bez układaj porcję kremu i owoce. Możesz udekorować całość listkami mięty lub bazylii.
Bezy z waniliowym kremem i świeżymi owocami to pyszny deser. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go przygotować.

Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bez...

Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bezy z kremem i owocami a'la Pavlova. Deser pachnący wanilią - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna