Perła za rogal

Dorota Biziuk
Dżenneta Bogdanowicz (pierwsza z lewej) nie tylko serwuje swoim gościom pierekaczewnik, ale również pokazuje, jak go przygotować
Dżenneta Bogdanowicz (pierwsza z lewej) nie tylko serwuje swoim gościom pierekaczewnik, ale również pokazuje, jak go przygotować
Udostępnij:
Jest jedną z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najczęściej nagradzanych tatarskich potraw.

Zrób to sam

Zrób to sam

Poniżej podajemy przepis na pierekaczewnik (wersja z mięsem). Składniki: 1 kg mąki, 2 jajka, sól do smaku, 1/5 kostki roztopionego masła, 2 kubki wody. Z produktów zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Roztopić 2 kostki masła. Przygotować farsz: 1,5 kg wołowiny pokroić w kostkę, wymieszać z dwoma pokrojonymi cebulami, doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować placki. Układać jeden na drugim i rozsmarować na nich masło. Na ostatnim placku rozłożyć farsz. Zwinąć w rogal. Polać masłem. Piec w prodiżu 2 godz.

Chodzi o piere-kaczewnika, czyli wielowarstwowe ciasto z nadzieniem mięsnym, serowym, jabłkowym lub grzybowym. Gotowe danie wygląda jak rogal. Pierekaczewnik zawdzięcza swoją popularność jednej osobie - Dżennecie Bogdanowicz, która w Kruszynianach koło Krynek prowadzi gospodarstwo agroturystyczne "Tatarską Jurtę".

Nagroda za nagrodą

Pierekaczewnik był jednym z 900 produktów nominowanych do tegorocznej "Perły". Nagroda ta jest przyznawana podczas Targów Polagra Farma, które w październiku odbywają się w Poznaniu.
- Informację, że pierekaczewnik znalazł się wśród 19 produktów, którym przyznano "Perłę", usłyszeliśmy już w Poznaniu. Ta wiadomość ogromnie mnie ucieszyła - powiedziała Dżenneta Bogdanowicz.
"Perła 2008" nie była pierwszą nagrodą, którą uhonorowano pierekaczewnik przygotowywany przez gospodynię z Kruszynian. Wcześniej to oryginalne tatarskie danie zdobyło uznanie wśród jurorów konkursów "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" oraz "Czym chata bogata".

Pora na unijny certyfikat

- Kiedy zaczynałam swoją przygodę z agroturystyką, nawet przez myśl mi nie przeszło, że tatarskie potrawy, które serwuję swoim gościom, zdobędą tak ogromną popularność. Chodziło mi o to, aby zainteresować ludzi kuchnią tatarską. Rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania - przyznała Dżenneta Bogdanowicz.
Jej gospodarstwo w Kruszynianach odwiedzają tłumy gości. Oczywiście każdy chce spróbować słynnego pierekaczewnika.
- Teraz staram się o przyznanie dla tej potrawy unijnego certyfikatu. Zaczęłam o to zabiegać już w 2007 roku. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to pierekaczewnik otrzyma swój certyfikat już na wiosnę 2009 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie