W Ejszeryszkach prowadzi on małą, rodzinną masarnię. Spośród produkowanych przez niego wyrobów, osiem jest wpisanych na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa, jako wyroby tradycyjne. Przygotowuje on wędzonki: szynki, schab, karkówkę, boczek, żeberka. Wyroby z Ejszeryszek wolne są od sztucznych konserwantów, barwników i ulepszaczy smaków. Wędzi je w wędzarniach opalanych drewnem olchowym.
– Jedną z moich specjalności jest przednia golonka, nadziana mięsem – mówi. – W minionym roku dostałem za nią wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Pieczony prosiak z Ejszeryszek zajął w tym roku 3. miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów (kategoria "Od pola do stołu")
(koci)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?