Piekarnia Cziora. Gruzińska piekarnia w Białymstoku. Sprawdź wyjątkowe wypieki

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Dorota Parzymies z Laszą Gongadze prowadzi pierwszą w Białymstoku i pierwszą w województwie podlaskim gruzińską piekarnię - Cziora Donata Żmiejko
Jest tutaj piec tone do wypieku pieczywa gruzińskiego. Ciasto przykleja się na półokrągłych, rozgrzanych ścianach, zamyka pokrywę i po kilku minutach wypiek jest wyjmowany. Takie wypieki powstają już w Białymstoku przy ul Białówny w Piekarni Cziora, pierwszej piekarni gruzińskiej w mieście

Białostoczanie już od kilku lat mogą poznawać gruzińskie smaki, ale tylko w restauracjach. Teraz można zajadać się gruzińskimi wypiekami z piekarni Cziora. To pierwsza w Białymstoku i pierwsza w województwie podlaskim gruzińska piekarnia. Gruzińskie pieczywo jest pyszne. Ma oryginalny smak, chrupiącą skórkę, jest smaczne i z aromatycznymi farszami.

Właścicielami Cziory jest Dorota Parzymies (warszawianka) i Lasza Gongadze, który jest Gruzinem i od 10 lat pracował w gastronomii. Oboje wybrali Białystok, bo tutaj jeszcze nie było gruzińskiej piekarni. I nie żałują, że postawili na Podlasie. Już po cichu wiążą swoją przyszłość z tym miastem, w którym czują wyjątkową atmosferę i przyjazność ludzi.

Dlaczego właściciele nazwali piekarnię Cziora?

- Jestem zakochana w Gruzji i naszym celem było, aby przywieźć kawałek tego kraju i jego smaków do Białegostoku – mówi pani Dorota. - Cziora to ptaszek - symbol troski, opiekuńczości, bezpieczeństwa i rodzinnego ciepła. Troszczymy się o kubki smakowe klientów tak, jak mama cziora troszczy się o swoje pisklęta.

Właściciele piekarni dbają o to, aby zachować oryginalne, tradycyjne gruzińskie smaki. Wykorzystują przyprawy sprowadzane z Gruzji i ser imerytyński (jest on lekko słony z mleka od krowy - w smaku przypomina ser koryciński). Zespół piekarni składa się z pięciu osób - w tym trzy to rodowici Gruzini, którzy w innych miastach już zajmowali się wypiekami gruzińskimi.

Ciasto lepi się pod koniec dnia. Składa się ono z mąki pszennej, wody, soli i drożdży. Wypieki pozbawione są spulchniaczy i konserwantów. W ofercie jest 25 produktów. Są różne rodzaje pieczywa: słodkie, wytrawne, z mięsem i wege.
Pieczywo jest wypiekane na bieżąco w specjalnym, beczkowatym glinianym piecu tone, który jest sercem piekarni (został on wymurowany na miejscu). Trzeba nachylić się (zanurkować) i wrzucić do środka kawałki ciasta, które przyklejają się do gorących ścianek pieca.

Zainteresowaniem cieszy się tradycyjny gruziński chleb puri, który jest płaskim plackiem. Wśród wyrobów są m.in. chaczapuri z różnymi nadzieniami, penovani, a także słodkie wypieki - rolada kada z miodem i miodownik. Hitem piekarni jest tonewanka – to bułka z pieca tone. Do wyboru - z wieprzowiną lub kurczakiem w gruzińskich przyprawach, fasolą i boczkiem lub serem i czosnkiem.

- Na przykład chaczapuri to świetna alternatywa dla fast foodu. Zdrowsza i sycąca. W ubiegłym roku urlop spędziłam w Gruzji. Smak wypieków w Białymstoku nie różni się od tych oryginalnych - mówi pani Grażyna, która ostatnio z przyjemnością robi zakupy w Cziorze.

- W kwietniu tego roku braliśmy udział w akcji Podlasie Gruzinom - podlascy rolnicy przekazywali swoje produkty Gruzinom mieszkającym w Polsce, którzy w wyniku pandemii stracili pracę i często dach nad głową - z całego serca dziękujemy za ten piękny gest solidarności międzyludzkiej. Teraz pora na nas. Jako nowi mieszkańcy Białegostoku chcemy stać się aktywnymi członkami tutejszej społeczności i dlatego nawiązaliśmy współpracę ze Związkiem Sybiraków. Białostoccy Sybiracy będą otrzymywali od nas puri - gruziński chleb.

Czytaj też:
Pizza Majstry otwiera nowy lokal w centrum Białegostoku. Klimatyczna, pyszna … regionalna (zdjęcia)

Kto ma szansę na lepszą pracę?

Wideo

Materiał oryginalny: Piekarnia Cziora. Gruzińska piekarnia w Białymstoku. Sprawdź wyjątkowe wypieki - Kurier Poranny

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Trochę za drogo ale ogólnie bardzo dobre wypieki .

Brakuje tylko kawy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

G
Gość

Ktoś kontroluje jakie i ile zdjęć jest dodawanych do artykułu? Chodzi mi o ostatnich kilkanaście zdjęć menu (powtarzalne do znudzenia)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3