Piekarze: Nie wystarczy receptura, do wypieków trzeba mieć serce

Helena Wysocka
Witold Szydłowski (z lewej) pracuje w piekarni "Cymes" od dziesięciu lat. Radosław Protasiewicz - od trzech. Obaj są zadowoleni z tego, co robią. - Cieszy, kiedy ludzie mówią, że chleb smaczny - mówią zgodnie. - Zresztą, nam też smakuje.
Witold Szydłowski (z lewej) pracuje w piekarni "Cymes" od dziesięciu lat. Radosław Protasiewicz - od trzech. Obaj są zadowoleni z tego, co robią. - Cieszy, kiedy ludzie mówią, że chleb smaczny - mówią zgodnie. - Zresztą, nam też smakuje.
Nie z każdej mąki będzie chleb i nie z każdego chętnego piekarz. Żeby pracować w tym fachu trzeba być sumiennym, obowiązkowym i mieć serce do wypieków. Inaczej nie ma po co kręcić się przy piecu.

Do zawodu przygotowuje zarówno szkoła zawodowa, jak i technikum na kierunku technologia żywienia. Były też kursy organizowane przez Zakład Doskonalenia Zawodowego oraz Cech Rzemiosł i Przedsiębiorstw.

W tej ostatniej placówce, po zdaniu egzaminu można zostać czeladnikiem, a po kilku latach praktyki i douczeniu się - mistrzem. Zaświadczenie o zaliczeniu egzaminu mistrzowskiego, na Zachodzie jest równoznaczne ze świadectwem dojrzałości.
Piekarnie, na własny koszt, organizują dla swoich pracowników szkolenia. Udział w nich może wpływać na zawodowy awans. Poza tym, poszerza wiedzę. Piekarz może się dowiedzieć np. z której strony należy wyjmować chleb z pieca. Bo, jak się okazuje, ma to istotne znaczenie.

Najpierw pomaga innym

Absolwenci szkół zaczynają pracę w piekarni od funkcji pomocnika. Do jego obowiązków należy przede wszystkim obsługa maszyn oraz ważenie surowców.

Za jakość wyrobów odpowiada piekarz piecowy, który dotykając ciasto powinien określić, czy pieczywo będzie dobre, czy też nie. Każda partia mąki bowiem jest inna i do każdej trzeba dopasować recepturę. A jakość pieczywa najlepiej widać po trzech dniach od upieczenia. Jeśli chleb się kruszy, było coś nie tak.
Dobry, doświadczony pracownik piekarni może awansować na brygadzistę.
Zarobki piekarzy wahają się od 1,5 do 3 tysięcy zł miesięcznie.

Praca jest bardzo ciężka, głównie dlatego, że piecze się nocą. Nie ma też wolnych niedziel. Kiedy inni ludzie już, albo jeszcze świętują, piekarz pracuje.
- Nie wiadomo dlaczego przyjęło się, że gorące bułki muszą być na śniadanie - śmieją się zainteresowani.

Większość piekarzy, to mężczyźni. Choć, jak twierdzą właściciele zakładów, płeć nie ma większego znaczenia. W tym zawodzie są dobre zarówno panie, jak i panowie.
- Nawet najlepsze receptury, czy komputery nie są w stanie zastąpić piekarza - uważa Adam Ołów, właściciel suwalskiej piekarni "Cymes" - Byłem kiedyś w holenderskiej fabryce chleba, gdzie produkcja jest całkowicie zmechanizowana. Na hali pracują tylko dwie osoby. I co z tego? Ten chleb nic nie jest wart.

Coraz mniej chętnych

Jakość pieczywa zależy od pracy wielu ludzi. Stąd piekarz musi umieć pracować w zespole. Nie da się podzielić obowiązków, jeden drugiemu musi pomagać. Wszystko musi być w określonym czasie.

- To nie betoniarka, że jakoś tam będzie - dodaje Ołów. - W piekarni nie można oszukiwać.

Dobry piekarz musi posiadać zdolności manualne. Przydają się one przy kształtowaniu i dekorowaniu wyrobów.

Od charakteru, czy gustu zależy też miejsce pracy. Jedni wolą wypiekać chleb, inni - bułki. Właściciele piekarni często słyszą prośby o przeniesienie na inny dział. W większości przypadków nie ma z tym żadnego problemu.

- Coraz mniej młodzieży chce pracować w piekarni - martwią się właściciele zakładów piekarniczych - Pewnie wynika to z ogromnej odpowiedzialności.
W niektórych firmach, za zmarnowane partie pieczywa, np. bez soli lub spalone właściciel obciąża płacą pracowników. To dyscyplinuje załogę.

Ale, jak każda, praca piekarza daje też satysfakcję.
- A największa jest wtedy, gdy ludzie polecają i chwalą pieczywo z mojej piekarni - uważa Witold Szydłowski, który od dziesięciu lat piecze chleb. - Ja spotykam się z takimi sytuacjami i są one dla mnie motywacją do jeszcze lepszej pracy.

Rekordowa cena za zaginiony obraz Matejki.

Wideo

Komentarze 50

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Ż
Żary

Ja pracuje w AK Otrębusy od kilku lat i dobrze zarabiam, a firma szanuje mnie jako zaufanego pracownika. Myślę, ze to kwestia na jakie szefostwo się trafi, ja tez miałem wcześniej kilka przykrych incydentów. Szukaj i nie dawaj się wykorzystywać, w piekarni da się uczciwie pracować na poziomie, wystarczy znaleźć odpowiednia firmę!!! Pzdr 

a
adam

a gdzie cukier i polepszacz wogóle nawe rozczyn

 

R
Ruda

Masz rację robota jest ok ważne że płacą odpowiednio i na czas

P
Pomorski
W dniu 24.07.2017 o 17:07, wiktoria napisał:

Jaka jest wada ciasta ze chleb po wypieczenu i ostudzeniu szybko staje się twardy 2 dniach

-Ciasto za sztywne

-za ciepła woda wlana do ciasta. 

-zła jakość mąki 

-zbyt długi czas wypieku w niskiej temperaturze. 

Pozdrawiam :)

w
wiktoria

Jaka jest wada ciasta ze chleb po wypieczenu i ostudzeniu szybko staje się twardy 2 dniach

J
Janek

Ja mam piekarnię i mówiąc branżowo to nie łatwy kawałek chleba. Trzeba się temu naprawdę poświęcić i w 100 % zaangażować żeby coś z tego było. Niby ludzie kupują pieczywo w pierwszej kolejności jeżeli chodzi o pożywienie i to się nie zmieni ale żeby zarobić na tym naprawdę porządne pieniądze to nie takie proste. Bardzo dobrym pomysłem jest połączenie piekarni z garmażerką bo wtedy często są kupowane obiady już na cały dzień. U mnie takim głównym punktem są w tym temacie pierogi które mam z przeróżnymi farszami od Inter Solar. Robi się wtedy całkiem porządny utarg. 

 
P
Pipol

Witam was kochani piekarze ja przepracowałem 35ljako piekarz i nie z jednego pieca chleb jadłem,powiem tak teraz już ciężko znaleźć prawdziwego piekarza obecnie wystarczy że potrafisz wsypać mąkę i miks i naprzód .
Kiedyś w całej Polsce obowiązała ta sama receptura np.na bółki a teraz prywaciarz stwierdzi że bółki się sprzedają to od razu robi cięcie na surowcach i na wadze po prostu samo wolka i wychodzi gowno
Który z młodych piekarzy potrafi zrobić rogala lub chałkie z 6 kawałków
Teraz praca w piekarni to żadna przyjemność ludzie cpaja i zapieszaja po 12 godzin.
Trzymajcie się narka

P
Pipol

Witam was kochani piekarze ja przepracowałem 35ljako piekarz i nie z jednego pieca chleb jadłem,powiem tak teraz już ciężko znaleźć prawdziwego piekarza obecnie wystarczy że potrafisz wsypać mąkę i miks i naprzód .
Kiedyś w całej Polsce obowiązała ta sama receptura np.na bółki a teraz prywaciarz stwierdzi że bółki się sprzedają to od razu robi cięcie na surowcach i na wadze po prostu samo wolka i wychodzi gowno
Który z młodych piekarzy potrafi zrobić rogala lub chałkie z 6 kawałków
Teraz praca w piekarni to żadna przyjemność ludzie cpaja i zapieszaja po 12 godzin.
Trzymajcie się narka

P
Piotr

Pracowałem jako piekarz ok 10 lat zakończyłem w 97 roku zarabiałem 500 zł tygodniowo jako piecowy na piecu węglowym widzę że stawki stanęły w miejscu od tego czasu

E
Edi

Praca na piekarni wygląda tak jak piszecie...jestem bhpowcem i się temu przyglądałem.Właściciele piekarni dają pracę za 8 zł za godzinę..prowadzą lewe ewidencję czasu pracy ...ludzie pracują po 14 godzin...nikt ich nie szanuje ...i nie docenia...a właściciele jeżdżą co miesiąc na wczasy i nieobchodzi ich że ludzie ledwo wiążą koniec z końcem... Taka jest rzeczywistość!

E
Edi

Piekarnia

m
miszczu
W dniu 23.05.2016 o 03:05, Gość napisał:

Chciałem zapytaćz czystej ciekawości, ile bochenków chleba piekarz upieczę w czasie jednej dniówki?

Ja na angliku pieke 1200 szt w 8 godz 

G
Gość

Chciałem zapytaćz czystej ciekawości, ile bochenków chleba piekarz upieczę w czasie jednej dniówki?

T
Tomoskov

Rzeczywiście do tego trzeba mieć serce, moja żona akurat kompletnie nie potrafi piec,,, no może jedynie mięsne potrawy czy lasagne. 

A
Alek

Szukamy piekarzy i cukierników do pracy za granicą. Oferty na stronie oferty.pracosfera.com

 

 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3