Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piękna fryzura to nie tylko strzyżenie, ale i odpowiednia dieta

Katarzyna Sklepik
123rf
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” sprawdza się też w przypadku włosów. Aby były mocne i lśniące, potrzebują wielu witamin i składników mineralnych.

Gdy w codziennej diecie zabraknie ci witamin i składników mineralnych, organizm w pierwszej kolejności zareaguje pogorszeniem wyglądu włosów oraz wypadaniem, ponieważ z punktu widzenia przetrwania, są najmniej kluczowe. Czego nie może zabraknąć, by włosy były w dobrej kondycji?

Witamina A

Wspiera produkcję sebum w skórze głowy, co pozwala nawilżyć włos i zapobiec tym samym jego matowieniu i przesuszeniu. Należy jej szukać w pełnotłustym mleku, tłustych rybach, morelach, marchwi, dyni i zielonych warzywach. Zbyt duże ilości witaminy A są szkodliwe dla organizmu, ponieważ kumulują się w tkankach . Wtedy mogą powodować świąd skóry głowy oraz wypadanie włosów.

Biotyna

Nazywana jest „witaminą piękna i urody”. Zapobiega łojotokowi, bierze udział w produkcji hemoglobiny, zapobiega anemii oraz reguluje poziom cukru we krwi - wszystko to pozytywnie wpływa na stan włosów. Jej niedobór może powodować ich osłabienie, a nawet przedwczesne siwienie. Znajdziemy ją w wątróbce wołowej, soi, żółtkach jaj, orzechach włoskich, sardynkach, kalafiorze czy szpinaku.

Witamina C

Witamina C pomaga w tworzeniu u regeneracji tkanki łącznej, w której znajdują się włókna kolagenowe oraz elastyna. Tkanka ta tworzy też razem z nabłonkiem mieszek włosowy oraz brodawkę włosa, która zaopatruje go we wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Witamina C jest także kluczowa dla produkcji kolagenu, od którego w dużej mierze zależy to, czy włosy są mocne i prawidłowo rosną. Witaminę C znajdziemy w czerwonej papryce, owocach dzikiej róży, rokitniku, natce pietruszki, czarnej porzeczce i truskawkach.

Żelazo

Żelazo wpływa na produkcję hemoglobiny, czyli składnika, który zaopatruje tlen do każdej komórki i narządu organizmu, stąd nie powinno go zabraknąć w naszej diecie. Mieszki włosowe potrzebują odpowiedniej dawki witamin i minerałów dostarczanych poprzez różnorodną dietę lub drogą sup-lementacji. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, podrobach, fasoli, grochu, czerwonych i zielonych warzywach.

Witamina D

Witamina ta odpowiada za wzrost brodawek, z których wyrasta włos. Witaminę D można znaleźć chociażby w nabiale - mleku, jogurtach, jajach oraz tłustych rybach typu dorsz, sardynki. Wytwarzana jest też poprzez promieniowanie słoneczne, dlatego warto spędzać na słońcu ok. 15 minut dziennie.

Witamina E

Witamina E może powstrzymywać wypadanie włosów, bo pomaga utrzymać dobrą kondycję skóry głowy. Jej źródła to oleje roślinne, zielone warzywa liściaste, migdały, orzechy, jaja i kiełki pszenicy.

Magnez

Magnez korzystnie wpływa na zdrowie skóry głowy, co ma znaczenie dla naszych włosów. Jest to również kluczowy pierwiastek dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego. Może to być istotne w łysieniu telogenowym, czyli typie łysienia uwarunkowanego wpływem stresu. Stres obok hormonów i czynników genetycznych, jest jednym z najczęstszych powodów wypadania włosów. Bardzo silna reakcja emocjonalna lub długotrwałe napięcie wprowadza organizm w stan tzw. stresu fizjologicznego, co może spowodować przedwczesne przejście mieszka włosowego do etapu spoczynku, który poprzedza jego wypadnięcie. Specjaliści doradzają odpoczynek, relaks jak i odpowiednią podaż magnezu.

Niacyna

Niacyna zwana też witaminą B3 lub PP, pomaga detoksykować organizm, odżywia skórę skalpu, usprawnia krążenie krwi, a co za tym idzie usprawnia porost włosów. Można ją znaleźć w rybach - makreli, chudym mięsie - cielęcinie, indyku, orzeszkach ziemnych oraz drożdżach.

Cynk

Cynk ma właściwość odbudowy uszkodzonych komórek włosa, kontroluje metabolizm aminokwasów, a co za tym idzie wspiera rozwój kreatyny, usprawnia wchłanianie witaminy A i reguluje pracę gruczołów łojowych, które nawilżają włos, czyniąc go elastycznym i błyszczącym. Znajdziemy go w ostrygach, wątróbce, cebuli, groszku, krewetkach, sezamie i czosnku.

Krzem

Krzem odpowiada m.in. za syntezę kolagenu, a włosy w dużej części składają się z kolagenu właśnie. Jego niedobór spowoduje, że będą cienkie, łamliwe i pozbawione blasku. Dobre źródła krzemu to chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, szparagi, szczypiorem, skóra owoców oraz wodzie źródlanej.

Neuroodżywianie, czyli wakacyjne spa dla mózgu. Na czym polega?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piękna fryzura to nie tylko strzyżenie, ale i odpowiednia dieta - Dziennik Bałtycki

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna