Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierekaczewnik, potrawa z kuchni tatarskiej

oprac. Barbara Kociakowska, oraz opr. A. Zdanowicz na podstawie: Placek z certyfikatem; Dorota Biziuk "Gazeta Współczesna" ( nr z 02.07.2009)
D. Biziuk

Pierekaczewnik to tradycyjny produkt tatarski,tzw. Tatarski rogal.
Jest to wielowarstwowe ciasto na pierekaczewnik nadziewa się mięsem, serem, grzybami lub jabłkami.

Jest wytwarzany w woj. podlaskim, wypromowała go Dżenneta Bogdanowicz. Ta tatarska potrawa zdobyła popularność dzięki Dżennecie Bogdanowicz. Gospodyni z Jurty Tatarskiej w Kruszynianach włączyła pierekaczewnik do karty dań oferowanych turystom. Oprócz tego organizowała też pokazy wyrobu tej potrawy.

Od dawien dawna przygotowują go tatarskie gospodynie. W 2005 roku wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych. To pierwszy na Podlasiu i dwunasty w Polsce produkt zarejestrowany w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Trafił na listę unijnych rejestrów 29 czerwca 2009.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna