Pierekaczewnik to tradycyjny produkt tatarski,tzw. Tatarski rogal.
Jest to wielowarstwowe ciasto na pierekaczewnik nadziewa się mięsem, serem, grzybami lub jabłkami.
Jest wytwarzany w woj. podlaskim, wypromowała go Dżenneta Bogdanowicz. Ta tatarska potrawa zdobyła popularność dzięki Dżennecie Bogdanowicz. Gospodyni z Jurty Tatarskiej w Kruszynianach włączyła pierekaczewnik do karty dań oferowanych turystom. Oprócz tego organizowała też pokazy wyrobu tej potrawy.
Od dawien dawna przygotowują go tatarskie gospodynie. W 2005 roku wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych. To pierwszy na Podlasiu i dwunasty w Polsce produkt zarejestrowany w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Trafił na listę unijnych rejestrów 29 czerwca 2009.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?