Pierwszy certyfikat „Bez GMO" od Polskiej Izby Mleka trafił do OSM Piątnica

Barbara Kociakowska
Barbara Kociakowska
Certyfikat odebrał Zbigniew Kalinowski, prezes OSM Piątnica (z lewej)
Certyfikat odebrał Zbigniew Kalinowski, prezes OSM Piątnica (z lewej) PIM
Pierwszy zakład mleczarski pomyślnie przeszedł proces certyfikacji „Bez GMO” Polskiej Izby Mleka i ukończył go z wynikiem bardzo dobrym. 28 maja w Pałacu Zamoyskich w Warszawie PIM wręczyła certyfikat „Bez GMO” prezesowi Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy - Zbigniewowi Kalinowskiemu.

- OSM Piątnica jako pierwsza polska mleczarnia wdrożyła program żywienia krów paszami wolnymi od GMO - mówi Zbigniew Kalinowski, prezes OSM Piątnica. - Wiązało się to z koniecznością wprowadzenia istotnych zmian w funkcjonowaniu naszych dostawców, ale również w organizacji pracy naszych służb surowcowych. Czas pokazał, że podjęliśmy słuszną decyzję, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Wkrótce inni czołowi producenci nabiału zaczęli wdrażać podobne programy.

Dodał, że zarząd Polskiej Izby Mleka, w skład którego wchodzi, widząc rosnące zainteresowanie przetwórców produktami z oznaczeniem "bez GMO", podjął decyzję o przygotowaniu systemu jakości oraz certyfikacji obejmującego pełen cykl wytwórczy - od paszy po produkt finalny. To pierwszy tego typu standard jakościowy dedykowany mleczarstwu. Jego istotą jest ujednolicenie wymagań i potwierdzenie prawidłowości wdrożenia całego systemu w danej firmie. OSM Piątnica jako pierwsza przeszła audyt zgodnie z nowym standardem PIM "bez GMO".

Czytaj też: Moda na nabiał bez GMO – tego chcą konsumenci

Do przeprowadzania audytów na zgodności z wymaganiami Standardu „Bez GMO”, Polska Izba Mleka akredytowała jednostkę certyfikującą TÜV SÜD Polska, która w imieniu Polskiej Izby Mleka prowadzi proces weryfikacji.

Zakres audytu obejmował zakłady produkcyjne w Piątnicy oraz w Ostrołęce, a także gospodarstwa rolne dostarczające mleko od krów karmionych paszami wolnymi od GMO do w/w zakładów.

System certyfikacji "bez GMO" jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, a wobec barku uregulowań prawnych i ogólnej dezinformacji na rynku produktów mlecznych, stanowi rzetelną informację na temat pochodzenia i składu produktu finalnego, będąc jednocześnie gwarancją dla konsumentów, że proces produkcji prowadzony jest zgodnie z najwyższymi normami jakości i bezpieczeństwa żywności.

Nie każdy produkt "bio" jest bio. "Obowiązkiem konsumentów jest weryfikacja autentyczności produktów ekologicznych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie