Dotychczas instytucje, takie jak Amerykańska Akademia Pediatryczna, Narodowy Instytut Zdrowia w USA i Kanadyjski Instytut Zdrowia, rekomendowały dla dzieci powyżej 2. roku życia spożywanie chudego mleka, o zawartości 1% tłuszczu. Najnowsze badania, opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, każą zmienić te zalecenia.
Autorzy badania przyznają, że wyższa zawartość tłuszczu w mleku poprawia wchłanianie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D. Poza tym dzieci, które piją tłuste mleko, są bardziej syte i nie mają ochoty na podjadanie – nie sięgają po kaloryczne przekąski zawierające duże ilości węglowodanów.
Źródło: Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?