MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pijesz piwo na koniec dnia? Uważaj! Grozi ci dna moczanowa. Ryzyko rozwoju choroby wzrasta nawet o ponad 60 proc.

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy alkohol szkodzi na dnę moczanową? Wyniki badań chińskich naukowców, które zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Network Open, nie pozostawiają złudzeń. Napoje alkoholowe mogą zwiększać ryzyko wystąpienia dny moczanowej. Bolesne zapalenie stawów może wzmagać szczególnie ulubione przez Polaków piwo.

Spis treści

Czy piwo jest dobre na dnę moczanową? Ta wiadomość nie ucieszy Polaków

Badania chińskich naukowców opublikowane 28 sierpnia 2024 r. w JAMA Network Open wykazały, że niektóre napoje alkoholowe mogą zwiększać ryzyko rozwoju dny moczanowej – bolesnej formy zapalenia stawów. Wśród nich jest piwo – najczęściej wybierany przez Polaków alkohol. Wypijanie zaledwie jednego kufla tego złocistego trunku dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na dnę moczanową – o 60 proc. u mężczyzn i 62 proc. u kobiet.

Spożycie piwa, cydru, szampana, białego wina i napojów spirytusowych jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia dny moczanowej.
Spożycie piwa, cydru, szampana, białego wina i napojów spirytusowych jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia dny moczanowej. freepik

Naukowcy z Chin przeanalizowali nawyki alkoholowe ponad 400 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii. Okazuje się, że mężczyźni pijący alkohol co najmniej pięć razy w tygodniu mają dwukrotnie wyższe ryzyko zachorowania na podagrę niż ci, którzy piją mniej niż raz w tygodniu. Jeżeli chodzi o kobiety, to częstsze spożywanie alkoholu wiąże się z „umiarkowanie podwyższonym” ryzykiem dny moczanowej.

Warto podkreślić, że badanie miało pewne ograniczenia. Jednym z nich było to, że uczestnicy zgłaszali spożycie alkoholu w latach 2006-2010. Nie jest jasne, jak i czy ich nawyki związane z piciem zmieniały się w czasie.

– Szacuje się, że w Polsce podagra dotyczy ponad 400 tys. osób, a mężczyźni chorują nawet 10 razy częściej niż kobiety – pisze Agata Siemiaszko na Stronie Zdrowia.

Czy alkohol szkodzi na dnę moczanową?

Dna moczanowa to najczęstsza forma zapalenia stawów. Występuje, gdy w stawach gromadzi się kwas moczowy. Istnieje wiele czynników ryzyka zachorowania na dnę moczanową. Niektóre z nich to:

  • nadużywanie alkoholu,

  • dieta bogata w puryny,

  • stosowanie leków moczopędnych,

  • przewlekłe odwodnienie,

  • częste przyjmowanie aspiryny,

  • genetyka,

  • płeć.

Choć od dawna wiadomo, że alkohol zwiększa ryzyko wystąpienia dny moczanowej i może wywoływać nawracające ataki, to naukowcy z Chin sprawdzili, jak różne napoje alkoholowe wpływają na ryzyko wystąpienia dny moczanowej u mężczyzn i kobiet.

Jak wykazało badanie, spożycie piwa, cydru, szampana, białego wina i napojów spirytusowych było związane z wyższym ryzykiem wystąpienia dny moczanowej u obu płci. Warto podkreślić, że piwo i cydr wykazywały najsilniejszy związek.

Alkohole wysokoprocentowe zwiększały ryzyko dny moczanowej u kobiet, podczas gdy czerwone wino powodowało „umiarkowanie wyższe” ryzyko dny moczanowej u mężczyzn. Co ciekawe, wzmocnione wino (takie jak porto) nie zwiększało ryzyka wystąpienia podagry.

– Odkrycia te sugerują, że określone napoje alkoholowe są związane z podobnym ryzykiem dny moczanowej u mężczyzn i kobiet oraz że spożycie alkoholu powinno być zminimalizowane w celu zapobiegania dnie moczanowej niezależnie od płci – napisali naukowcy w artykule.

Co przynosi ulgę w dnie moczanowej?

Dna moczanowa może być leczona poprzez zmiany w stylu życia, takie jak:

Istnieją też leki, które pomagają zapobiegać zaostrzeniom dny moczanowej i zależą od fazy choroby. 

Jeżeli podejrzewasz u siebie dnę moczanową lub miałeś już wcześniej zaostrzenie podagry, zgłoś się do lekarza, aby uzyskać pomoc w leczeniu oraz zapobiec przyszłym zaostrzeniom i nawrotom choroby.

Źródło:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna