Nasz organizm potrzebuje białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego - mówi doc. dr hab. Ryszard Amarowicz z Zakładu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności PAN w Olsztynie.
- To, jak często powinniśmy jeść produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, mięso, drób, ryby i ich przetwory, jaja, tłuszcze w ciągu dnia, pokazuje tzw. piramida zdrowego odżywiania.
Piramida informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Obowiązuje zasada, że to co najważniejsze, znajduje się u jej podstawy.
Wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać, powinni pamiętać, że produkty zbożowe powinniśmy spożywać w 5-6 porcjach dziennie. Warzywa i owoce powinny być spożywane w 3-5 porcjach.
Owoce to podstawowe źródło witaminy C w naszej diecie, bardzo ważne źródło błonnika pokarmowego i znaczący dostawca karotenów. Najwięcej witaminy C zawierają owoce jagodowe i cytrusowe oraz kiwi, mango i melon. W karoteny bogate są owoce takie jak arbuzy, wiśnie, czereśnie. Owoce jagodowe zawierają dużo wapnia, żelaza i miedzi. W potas bogate są brzoskwinie, morele i pomarańcze.
- Owoce, poza składnikami odżywczymi, są źródłem cennych dla człowieka fitoskładników - mówi specjalista ds. żywienia.
- Ich ważną cechą jest zdolność do wymiatania wolnych rodników.
Wolne rodniki to z kolei szkodliwe związki chemiczne występujące w organizmie, których działanie jest przyczyną starzenia się i wielu chorób.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?