Z czym jeść płatki owsiane? Możemy je dodawać do deserów, sałatek, koktajli, ale też do wielu dań na gorąco. Płatki owsiane możemy zajadać gotowane, na surowo, na mleku, wodzie lub z lub jogurtem albo jako dodatek. Pokochali je zwłaszcza amatorzy zdrowego odżywiania. I nic dziwnego – bo dietetycy przekonują, że płatki owsiane to samo zdrowie. Jedno jest pewne – niezależnie od tego czy zdecydujemy się na odmianę zwykłą, górską, czy błyskawiczną, regularnie jedząc płatki owsiane zadbamy tak o zdrowie, smukłą linię, jak i doskonałe samopoczucie.
Płatki owsiane: zdrowie dla każdego
Dlaczego? Przekonują ich o tym właściwości płatków owsianych. Płatki owsiane mają dobroczynny wpływ na cały organizm, są bogate w składniki mineralne - dostarczają niezbędnych witamin, minerałów, błonnika oraz aminokwasów, pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę, a do tego – niewiele kosztują.
Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego.
Płatki owsiane: właściwości
Co tak naprawdę sprawia, że owies cieszy się tak ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania? Po pierwsze ten produkt należy do najbardziej wysokobiałkowych zbóż. Dostarcza bardzo dużo stopniowo uwalniającej się energii.
Innym atutem płatków owsianych jest bardzo wysoka zawartość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie, a także sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki, dając na długi czas poczucie sytości.
W porównaniu z innymi zbożami owies zawiera więcej tłuszczu, który jednak ma wysoką wartość odżywczą, gdyż przeważają w nim cenne kwasy tłuszczowe nienasycone /kwas oleinowy oraz kwas linolenowy/.
5 sposobów na owsiankę
Na koncentrację, przeciw zmęczeniu
Tym, którzy się uczą czy ciężko pracują umysłowo, warto nawet codziennie na śniadanie proponować płatki owsiane na mleku czy z jogurtem. Dlaczego? Bo składnikiem ich jest witamina B6, która która poprawia pamięć i koncentrację oraz sprawia, że szybciej przyswajamy wiedzę. Witamina B1 i kwas pantotenowy świetnie działają ma zmęczenie oraz rozdrażnienie – i to zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też selen i magnez – czyli substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.
Płatki owsiane odchudzają
Każdy, kto się odchudza, wie, jak ważne jest, by dieta była bogata w błonnik. To właśnie błonnik świetnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, ale też przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Jego cennym źródłem są m.in. płatki lub otręby owsiane – i to zarówno płatki owsiane górskie, płatki owsiane błyskawiczne czy nawet te mniej znane – płatki owsiane bezglutenowe. Błonnika dostarczają też kasze, warzywa, owoce oraz rośliny strączkowe, a także pełnoziarniste pieczywo.
Oczywiście – z niczym nie należy przesadzać, także z ilością płatków owsianych spożywanych w ciągu dnia.
Kilka łyżek dodanych do potrawy w zupełności wystarczy.
Zobacz, co dzieje się z Twoim ciałem, jeżeli codziennie jesz płatki owsiane
Płatki owsiane – to się przyda
Aby łatwiej było skomponować codzienny jadłospis, warto zapamiętać kilka rzeczy. Mniej problemów sprawi wtedy chociażby liczenie kalorii.
- Ile waży łyżka płatków owsianych?
- Łyżka płatków owsianych waży 10 g i zawiera 37 kalorii
- Ile waży szklanka płatków owsianych?
- Szklanka płatków owsianych waży 110 g i
- Ile kalorii mają płatki owsiane?
- Szklanka płatków owsianych zawiera 414 kalorii, a łyżka – 37 kalorii.
Płatki owsiane – to jest pyszne
Przepisy na płatki owsiane? Tak naprawdę niekoniecznie są potrzebne. Po prostu – intuicyjnie dodajemy je do potraw. Mogą służyć jako zagęstnik, możemy próbować stosować je zamiast mąki. Możemy urozmaicić nimi skład ulubionego musli, zagotować z mlekiem oraz szczyptą cynamonu, a także dodać do kremowych i owocowych koktajli, przez co podniesiemy ich wartość odżywczą i zagęścimy konsystencję. Płatki owsiane mogą też stać się zaskakującym składnikiem niebywale chrupiącej panierki do mięs, a także wzbogacić recepturę wegetariańskich klopsików z kaszy gryczanej, marchewki, pora i natki pietruszki.
W jaki jeszcze sposób dołączyć płatki owsiane do codziennych dań? Możliwości jest nieskończenie wiele. W wersji uprażonej dodadzą aromatu kremowym zupom oraz wprowadzą chrupiący akcent do lekkich sałatek. Jeśli z kolei jesteśmy zwolennikami słodkiego menu, z powodzeniem udekorujemy nimi desery lodowe oraz urozmaicimy wszelkie przepisy na placuszki, naleśniki, ciasta i ciasteczka.
6 pomysłów na owsiankę
Płatki owsiane – przepisy
Koktajl
Chcąc przyrządzić odżywczy koktajl – dobry na śniadanie, który da moc i energię na cały poranek, można przygotować napój na bazie jogurtu lub kefiru (jako źródła białka), dodać do niego orzechy i owoce, takie jak brzoskwinie, nektarynki, morele lub śliwki, które mają w swoim składzie najwięcej cukrów prostych. Z warzyw do tego typu koktajlu godne polecenia są marchewka i burak. Dodać można również kasze, np. jaglaną lub płatki owsiane czy otręby. Dzięki temu posiłek ten zostanie wzbogacony o dodatkowe wartości odżywcze i zapewni na długo uczucie sytości.
Ciasteczka owsiane
- 2 szklanki surowych płatków owsianych
- pół szklanki cukru
- pół szklanki
- pół szklanki roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- ziarenka słonecznika, dynia, sezamu lub orzechy laskowe albo włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kawałeczki czekolady, rodzynki, żurawina
- 1 jajko albo czubata łyżka gęstej śmietany albo woda
Suche składniki trzeba dokładnie wymieszać, dodać jajko lub wodę, lub śmietanę i roztopione masło. Znowu wymieszać
Nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10-30 minut w 180 stopniach.
Płatki owsiane na mleku z miodem, bananem i jagodami
- pół litra mleka
- 10 łyżek płatków owsianych2 banany
- łyżka miodu
- jagody
- 50 g gorzkiej czekolady
Na gotujące się mleko wrzucamy płatki owsiane. Gotujemy około pięciu minut. Zostawiamy na chwilę pod przykryciem, by spęczniały. Gdy przestygną – wrzucamy dodatki.
Chrupiące płatki owsiane z jabłkiem
- 1 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół jabłka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Na rozgrzanej patelni powoli rozpuść masło. Dodaj miód, zamieszaj. Po chwili wsyp na patelnie płatki owsiane, praż je, cały czas mieszając, aż staną się chrupkie. Jabłka razem ze skórką pokrój na kawałki, podduś na odrobinie wody na osobnej patelni. Posyp cynamonem. Dodaj do uprażonych płatków. Wymieszaj i podawaj ciepłe.
Chleb z ziarnami (bez mąki)
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca i migdałów)
- 1/3 szklanki sezamu
- 1 i ¾ szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
Połowę siemienia lnianego mielimy w młynku. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre, po czym dodajemy do składników suchych. Odstawiamy miskę na dwie-trzy godziny. Mieszankę wkładamy do keksówki, dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Obejrzyj też przepisy zamieszczone w naszej galerii:
Poranna gimnastyka. Ćwiczenia na pośladki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?