Karnawał to czas żniw dla firm cateringowych, organizatorów imprez i producentów delikatesowej garmażerki. Jak to wygląda w firmie Lech?
- Rzeczywiście w tym okresie zwiększa się liczba zamówień cateringowych zwłaszcza na imprezy prywatne lub firmowe. I można zaobserwować ciekawe zjawisko - zacierania się różnica między karnawałem, a okresem przed nim i po nim, jeśli chodzi o liczbę imprez. Tyle, że inny jest ich charakter.
Jakiego typu imprezy cieszą się największym powodzeniem w tym czasie?
- Okres karnawału to zdecydowanie czas studniówek. Tego typu bale dominują zarówno pod względem ilościowym, jak i pod względem rozmachu, z jakim są organizowane. Urządzane są również bale karnawałowe. Mniejszym zainteresowaniem natomiast cieszą się wesela, głównie ze względu na aurę. Miesiące wiosenne i letnie są zdecydowanie bardziej preferowane przez nowożeńców niż zimowe. Oczywiście wszyscy czekają na wielki bal karnawałowy, który wieńczy sezon na zabawę.
Pamiętam swoją studniówkę - w przyozdobionej kolorową bibułą i balonikami sali gimnastycznej. Dziś szkoły wynajmują eleganckie sale, takie jak te w Gościnnym Domu Lecha. Jak teraz bawią się maturzyści - czy można mówić o jakichś trendach w sposobie organizacji takich balów ? Czy też dominuje tradycja?
- Przeważają eleganckie, tradycyjne bale studniówkowe, w galowych strojach, z polonezem, choć i ten bywa już modyfikowany, łączony z nowoczesnym tańcem, tworząc swoiste show. Istnieje oczywiście możliwość zorganizowania imprez tematycznych np. w stylu hollywoodzkim, pop-artowskim, czy stylizowanych na lata 50.
Jednak w naszym regionie zdarza się to rzadko i najczęściej podczas mniejszych imprez rodzinnych. Większości imprez towarzyszy zespół lub DJ, którego zadaniem jest uatrakcyjniać zabawę oraz umilać gościom czas. Od ich kreatywności zależy, w co się bawimy podczas balu; może to być wybór miss i mistera balu, karaoke, czy znany z wesel – pociąg. Zachęcam oczywiście do organizacji zabaw z jakimś motywem tematycznym w tle, bo jest to bardzo ciekawa alternatywa dla standardowych balów.
Bal to nie tylko zabawa, ale też coś dla ciała, czyli catering. Czym wyróżnia się Wasza kuchnia, czy macie typowo bankietowe propozycje dań?
- Praktycznie podczas każdego rodzaju zabawy powodzeniem cieszą się niewielkiego rozmiaru specjały - tzw. finger food, takie jak koreczki koktajlowe lub przekąski z mięsa i serów. Naszą specjalnością są również ryby, zwłaszcza w wersji faszerowanej lub rolad.
Maturzyści wybierają na bale studniówkowe lżejsze dania np. drobiowe i wyroby wegetariańskie. Większości zabaw towarzyszy również kącik ze słodkościami, gdzie do kawy lub herbaty oferujemy słodkie wypieki, a także naszej własnej produkcji sękacze wytwarzane według tradycyjnej receptury. Na obiad dla większej liczby osób proponujemy sprawdzone i docenione już przez naszych klientów dania lekkie, ale też - dla smakoszy - faszerowane kaczki lub indyki.
Wspomniał Pan o wegetarianach...
- Tak, bo takie dania cieszą się coraz większym zainteresowaniem klientów. Mamy bardzo szeroką ofertę dań zarówno dla wegetarian, jak i dla wegan. Przygotowujemy je na zamówienie na każdy rodzaj imprezy.
A jeśli chodzi o handel - co najlepiej się sprzedaje podczas karnawału w Waszych sklepach firmowych i na stoiskach w innych sieciach handlowych?
- Półmiski, a mamy naprawdę szeroką ich ofertę – w wersji mięsnej i drobiowej. Alternatywą jest lżejsza wersja – z ręcznie przygotowanymi przekąskami wegetariańskimi, rybnymi czy warzywnymi. Polecam też nasze półmiski babeczek z pasztetami lub wyrobami bankietowymi. To świetne rozwiązanie np. na domową czy firmową imprezę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?