Podlasie ma się czym pochwalić

Dorota Biziuk [email protected]
Udostępnij:
Już jutro będzie wiadomo, które produkty znajdą się w gronie laureatów XII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", a także, kto zdobędzie nominację do nagrody "Perła 2012".

Drożdżówka Dziadka Władka, "mleko od wściekłej krowy", smalec ze skwarkami mojej babci, ser gałański, placek ze śledziem - to tylko niektóre rarytasy, zgłoszone do konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". W sumie o zwycięstwo ubiega się 108 produktów. Dodatkowo o nominację do nagrody "Perła" powalczy osiem smakołyków rodem z Podlasia.

Trudny wybór

Regionalny finał konkursu rozpocznie się jutro o godz. 10 w kawiarni "Elida" ("Spodki").
- Członkowie komisji spróbują i dopiero potem ocenią wszystkie nominowane produkty. Zważywszy na fakt, że na konkurs zgłoszono mnóstwo smakołyków, jurorzy z pewnością nie będą mieli łatwego zadania - mówi Katarzyna Hojnik-Horczak, specjalista ds. gospodarstw wiejskich i agroturystyki w Zespole Doradztwa Rolniczego w Sokółce.

To właśnie pracownicy ZDR-ów z całego województwa podlaskiego zachęcali producentów lokalnych rarytasów kulinarnych do wzięcia udziału w konkursie.

- Wynika to ze specyfiki naszej pracy. Znamy teren i dlatego wiemy, czym mogą pochwalić się jego mieszkańcy - dodaje Katarzyna Hojnik-Horczak.

Kategorie są cztery

Na szczeblu krajowym XII edycję konkursu organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. W województwie podlaskim eliminacje przygotowano we współpracy z PIPRiL, Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego oraz Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Produkty zgłaszano do 13 lipca w czterech kategoriach (regionalne pochodzenia zwierzęcego, regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi) i dziesięciu podkategoriach (przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe, warzywne, zbożowe, cukiernicze, napoje bezalkoholowe i alkoholowe). Najpopularniejsza okazała się podkategoria "produkty i przetwory mięsne".

W tym przypadku do organizatorów konkursu wpłynęło 26 zgłoszeń. Na drugim miejscu znalazła się podkategoria "wyroby cukiernicze" - 12 produktów. "Są to surowce lub gotowe już wyroby (...). Muszą być one związane z określonym obszarem geograficznym, posiadać specyficzne cechy, wynikające z warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami (...) oraz powinny być od dawna znane w okolicy" - czytamy w materiałach organizatorów.

Najlepsi z najlepszych

O zdobycie nominacji do "Perły" ubiegają się producenci produktów, które w minionych latach były wśród laureatów "Naszego Kulinarnego Dziedzictwa". Tym razem apetyt na tę prestiżową nagrodę mają: Karolina Moniuszko ze Studzieńczyny (gm. Janów) - za wędzonkę staropolską, Łukasz Ancypo z Pawełek (gm. Sokółka) - za ser suszony podlaski, Małgorzata Ostapowicz ze Sztabina - za biebrzańskiego leszcza w zalewie octowej, Władysław Gryka z Narewki - za chleb razowy, Agnieszka Piotrowska z Rajgrodu - za sękacz biebrzański, Marta Pieńczykowska z Rajgrodu - za sielawę z weka, Tomasz Siergiejewicz z Łomży - za szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku oraz Danuta Bagińska z Zabłudowa - za kibiny, czyli pierogi pieczone.

- Widać, że w kwestii kulinariów Podlasie ma się czym pochwalić - podkreśla Katarzyna Hojnik-Horczak. Krajowy finał konkursu, polegający na uroczystym wręczeniu statuetki "Perły 2012" odbędzie się w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food, w październiku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie