Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podlaskie. Duży sukces podlaskich produktów w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo. Smaki regionów". Produkty z regionu zdobyły 5 pereł

OPRAC.:
Jakub Wróblewski
Jakub Wróblewski
Nagrodzeni producenci z województwa podlaskiego w konkursie "Perła 2022"
Nagrodzeni producenci z województwa podlaskiego w konkursie "Perła 2022" Joanna Czarkowska/PODR Szepietowo
W Poznaniu trwa XXI edycja targów Smaki Regionów. Podczas targów nagrodzono najlepsze krajowe produkty żywnościowe. W tym roku producenci z województwa podlaskiego zdobyli 5 Pereł.

Z województwa podlaskiego nominowano 6 produktów do nagrody "Perła 2022".

Zobacz też:Augustów. Zakończyła się kolejna edycja targów Polska Smakuje. Znamy zwycięzców w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Wręczenie prestiżowych statuetek co roku odbywa się w Poznaniu na Targach Polagra „Smaki Regionów”. Przyznane nagrody są wyrazem docenienia przez krajowych znawców, wyjątkowych walorów kulinarnych regionalnych wyrobów. "Perła" jest nagrodą za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

W tym roku uroczystą galę otworzył sekretarz stanu Ryszard Bartosik, podkreślając, że wydarzenie to nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca rolników i przetwórców.

W tym roku pięć podlaskich produktów otrzymało statuetki „Pereł”, które z rąk Izabeli Byszewskiej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego odbierali producenci, a są to:

  • Gęsi pipek – Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie
  • Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz, Gosp. Rolne „Kiszenie z tradycją” w Czarnej Wsi Kościelnej
  • Augustowskie rogale – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek” w Kryłatce
  • Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało, Gosp. Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym
  • Salceson ozorkowy – Magdaleny i Marcina Kosakowskich, „RHD Swojskie Wędliny” w Dobrym Lesie

KGW w Radziłowie oraz "Kiszenie z tradycją" powtórzyli sukces z zeszłego roku. Na zakończeniu gali goście mogli spróbować wszystkich nagrodzonych potraw.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna