Z województwa podlaskiego nominowano 6 produktów do nagrody "Perła 2022".
Wręczenie prestiżowych statuetek co roku odbywa się w Poznaniu na Targach Polagra „Smaki Regionów”. Przyznane nagrody są wyrazem docenienia przez krajowych znawców, wyjątkowych walorów kulinarnych regionalnych wyrobów. "Perła" jest nagrodą za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
W tym roku uroczystą galę otworzył sekretarz stanu Ryszard Bartosik, podkreślając, że wydarzenie to nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca rolników i przetwórców.
W tym roku pięć podlaskich produktów otrzymało statuetki „Pereł”, które z rąk Izabeli Byszewskiej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego odbierali producenci, a są to:
- Gęsi pipek – Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie
- Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz, Gosp. Rolne „Kiszenie z tradycją” w Czarnej Wsi Kościelnej
- Augustowskie rogale – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek” w Kryłatce
- Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało, Gosp. Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym
- Salceson ozorkowy – Magdaleny i Marcina Kosakowskich, „RHD Swojskie Wędliny” w Dobrym Lesie
KGW w Radziłowie oraz "Kiszenie z tradycją" powtórzyli sukces z zeszłego roku. Na zakończeniu gali goście mogli spróbować wszystkich nagrodzonych potraw.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?