W skrócie:
Jesienią trudno wyobrazić sobie podwieczorek bez delikatnej szarlotki. Tym razem proponuję ci przepis na biszkoptowym spodzie z musem jabłkowym i lekką jak chmurka bitą śmietaną. Zazwyczaj wierzch dekoruję kakao oraz ozdabiam wzorkami wykonanymi z płynnej czekolady. Warto wycisnąć je na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. Dzięki temu łatwo je oderwiesz i umieścisz na wierzchu szarlotki. Poznaj przepis na szarlotkę alpejską dla całej rodziny.
Szarlotka alpejska – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina + 4 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka,
70 g cukru białego,
100 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
3 g proszku do pieczenia,
10 ml oleju rzepakowego.
Jabłka w galaretce:
2 kg jabłek (ok. 6-8 sztuk),
1 łyżka cukru,
1-2 łyżki soku z cytryny,
500 ml wody,
3 galaretki cytrynowe.
Bita śmietana:
750 ml zimnej śmietanki kremówki (36 procent),
2-3 łyżki cukru pudru,
10 g żelatyny.
Jak zrobić szarlotkę alpejską?
Sposób przygotowania:
Zanim zaczniesz przygotowywać biszkopt, wyjmij wcześniej jajka z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na puszystą i sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku.
Wlej powolnym strumieniem olej rzepakowy do ubitych jajek z cukrem.
Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Na najniższych obrotach miksera dosypuj do jajek przesiane suche składniki.
Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego ciasto na biszkopt.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto biszkoptowe do całkowitego wystudzenia.
Gdy biszkopt się piecze, jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Upraż je w garnku z grubym dnem z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy jabłka puszczą sok, wlej do nich wodę.
Do jabłek dosyp galaretki cytrynowe i już nie podgrzewaj. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Jabłka z galaretką odstaw do wystudzenia. Po tym czasie wyłóż na wcześniej upieczony biszkopt.
Szarlotkę alpejską wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła. Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku, wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.
Gdy galaretka stężeje, ubij zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.
Rozłóż równomiernie ubitą śmietanę na warstwie jabłkowej galaretki.
Szarlotkę alpejską wstaw ponownie do stężenia na 2 godziny.
Przed podaniem szarlotkę alpejską możesz oprószyć startą czekoladą lub mielonym cynamonem.
Jeśli masz ochotę na więcej ciast z jabłkami i galaretką wypróbuj niezawodny przepis na szarlotkę królewską. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!