MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pokrój jabłka, wsyp galaretkę i wyłóż na biszkopt. Na deser podasz obłędną szarlotkę alpejską. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Anna Daniluk
Domowa szarlotka alpejska składa się z trzech warstw: biszkoptu, jabłka i bitej śmietany.
Domowa szarlotka alpejska składa się z trzech warstw: biszkoptu, jabłka i bitej śmietany. stockphotostudio/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szarlotka alpejska zbiera w jednym cieście wszystko, to co najlepsze. Puszysty biszkopt, delikatną masę jabłkową w formie żelki, delikatną bitą śmietanę i startą czekoladę. Dzięki wyeksponowanym warstwom ten wypiek robi wrażenie. Jest tak dobre, że rodzina i znajomi będą pod wrażeniem. Poznaj przepis na pyszną szarlotkę alpejską dla całej rodziny.

W skrócie:

Jesienią trudno wyobrazić sobie podwieczorek bez delikatnej szarlotki. Tym razem proponuję ci przepis na biszkoptowym spodzie z musem jabłkowym i lekką jak chmurka bitą śmietaną. Zazwyczaj wierzch dekoruję kakao oraz ozdabiam wzorkami wykonanymi z płynnej czekolady. Warto wycisnąć je na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. Dzięki temu łatwo je oderwiesz i umieścisz na wierzchu szarlotki. Poznaj przepis na szarlotkę alpejską dla całej rodziny.

Szarlotka alpejska – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 1 godzina + 4 godziny chłodzenia w lodówce.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka,

  • 70 g cukru białego,

  • 100 g mąki pszennej,

  • 30 g mąki ziemniaczanej,

  • 3 g proszku do pieczenia,

  • 10 ml oleju rzepakowego.

Jabłka w galaretce:

  • 2 kg jabłek (ok. 6-8 sztuk),

  • 1 łyżka cukru,

  • 1-2 łyżki soku z cytryny,

  • 500 ml wody,

  • 3 galaretki cytrynowe.

Bita śmietana:

  • 750 ml zimnej śmietanki kremówki (36 procent),

  • 2-3 łyżki cukru pudru,

  • 10 g żelatyny.

Jak zrobić szarlotkę alpejską?

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać biszkopt, wyjmij wcześniej jajka z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na puszystą i sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku.

  3. Wlej powolnym strumieniem olej rzepakowy do ubitych jajek z cukrem.

  4. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

  5. Na najniższych obrotach miksera dosypuj do jajek przesiane suche składniki.

  6. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego ciasto na biszkopt.

  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25 minut.

  8. Po upieczeniu odstaw ciasto biszkoptowe do całkowitego wystudzenia.

  9. Gdy biszkopt się piecze, jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  10. Upraż je w garnku z grubym dnem z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy jabłka puszczą sok, wlej do nich wodę.

  11. Do jabłek dosyp galaretki cytrynowe i już nie podgrzewaj. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  12. Jabłka z galaretką odstaw do wystudzenia. Po tym czasie wyłóż na wcześniej upieczony biszkopt.

  13. Szarlotkę alpejską wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła. Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku, wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.

  14. Gdy galaretka stężeje, ubij zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.

  15. Rozłóż równomiernie ubitą śmietanę na warstwie jabłkowej galaretki.

  16. Szarlotkę alpejską wstaw ponownie do stężenia na 2 godziny.

  17. Przed podaniem szarlotkę alpejską możesz oprószyć startą czekoladą lub mielonym cynamonem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciast z jabłkami i galaretką wypróbuj niezawodny przepis na szarlotkę królewską. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna