MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pokrój marchewkę, wlej rosół i przygotuj szybką zupę. Ta najlepsza zupa marchewkowa znika w try miga. Zrób ją, gdy masz niewiele czasu

Anna Daniluk
Domową zupę marchewkową warto wzbogacić o dodatek mięsa z rosołu lub podsmażonego kurczaka.
Domową zupę marchewkową warto wzbogacić o dodatek mięsa z rosołu lub podsmażonego kurczaka. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna zupa marchewkowa gotowana jest na bazie wcześniej przygotowanego rosołu. Możesz zrobić ją również z bulionem warzywnym. Do zupy marchewkowej dodaję kawałki mięsa z rosołu lub podsmażonego kurczaka. Dzięki temu zupa jest pożywniejsza. Poznaj przepis na domową zupę marchewkową dla całej rodziny.

W skrócie:

Zupa marchewkowa z kawałkami kurczaka charakteryzuje się łagodnym smakiem, kremową konsystencją, którą warto podkreślić orzeźwiającym smakiem soku z cytryny. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka tworzy posiłek zaspokajający głód i większy apetyt. Zachęcam cię też do użycia mielonego imbiru lub startego korzenia, który doda ostrości lekko słodkiej zupie.

Zupa marchewkowa – prosty przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g marchewki,

  • 300 g piersi z kurczaka,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 litr rosołu,

  • 2 łyżki olej rzepakowy,

  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,

  • 1 łyżeczka masła,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 20 g posiekanej natki pietruszki do podania,

  • 100 ml śmietany 18 procent,

  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić zupę marchewkową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj marchewki, obierz i pokrój na kawałki.

  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj.

  3. Następnie osusz pierś z kurczaka i pokrój w kostkę.

  4. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy z masłem.

  5. Wsyp cebulę i smaż na średniej mocy palnika, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę.

  6. Dopraw mielonym imbirem i dodaj kawałki kurczaka. Smaż do momentu, aż będzie rumiany z każdej strony. Odłóż dwie łyżki do dekoracji.

  7. Do garnka przełóż podsmażoną cebulę, czosnek i kurczaka. Wrzuć pokrojone marchewki, przypraw solą, pieprzem i zalej rosołem.

  8. Bazę do zupy marchewkowej zagotuj. Następnie gotuj na średniej mocy palnika przez 20 minut.

  9. Gdy marchewki zmiękną, wyłącz palnik i zmiksuj składniki przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.

  10. Dodaj śmietanę i sok z cytryny, aby otrzymać delikatniejszy smak.

  11. Podawaj zupę marchewkową na gorąco. Przy pomocy chochli rozlej porcje zupy do miski i udekoruj podsmażonym kurczakiem i posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do zupy marchewkowej

Domową zupę marchewkową możesz także doprawić szczyptą mieszanki przypraw curry bez soli. Znakomicie pasuje do niej odrobina mielonego cynamonu. Ponadto możesz podawać ją z grzankami czosnkowymi, kromką świeżego chleba lub podczas gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Pyszna zupa marchewkowa to także okazja do przemycenia zmiksowanego selera lub korzenia pietruszki.

Niech ten przepis zainspiruje cię do odświeżenia wcześniej przygotowanego rosołu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna