Temat powołania jednej instytucji, która na każdym etapie mogłaby kontrolować jakość żywności, pojawia się od lat. "Już od dawna chcieliśmy połączyć kilka urzędów w jeden, bo wprowadzona wiele lat temu ustawa była zwyczajnie głupia", miał powiedzieć "Faktowi" Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa.
Wyjaśniał dziennikowi: "jeden urząd mógł kontrolować przetwórcę i hurtownie, ale nie mógł wejść do sklepu i sprawdzić, czy towar jest dobrze oznaczony, np. czy butelka z napisem naprawdę ją zawiera". Takie zadanie należało do innej instytucji, która jednak nie mogła skontrolować producenta.
[polecane]19648835;1;To Cię może też zainteresować[/polecane]
Nowa instytucja mogłaby nakładać kary finansowe za wykryte nieprawidłowości. "Jeśli ktoś podejrzewa, że żywność jest oszukana, będzie mógł to zgłosić właśnie tam", "Fakt" przywołuje wypowiedź ministra Ardanowskiego.
Szef resortu rolnictwa o potrzebie powstania nowej jednostki mówił też m.in. podczas konferencji prasowej kilka tygodni temu (4 grudnia 2019). Wskazywał, że nie zarzucił pomysłu utworzenia jednej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności, ale nie będzie to robione w czasie, gdy trwa walka z wirusem ASF.
"W tym kontekście minister zapowiedział zwiększenie etatów w inspekcji weterynaryjnej i zmniejszenie do niezbędnego minimum delegowania zadań do lekarzy prywatnej praktyki weterynaryjnej. Będą też zmiany dotyczące kontroli w ubojniach. Równolegle postępują działania związane z uszczelnieniem systemu rejestracji i identyfikacji zwierząt", podał resort rolnictwa.
Kto obecnie przygląda się żywności?
Najnowsze dostępne na stronie UOKiK sprawozdanie dotyczące urzędowych kontroli żywności wykonanych przez Inspekcję Handlową jest za 2018 rok. W ciągu tych 12 miesięcy przeprowadzono 2 158 kontroli "w zakresie środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością" (o 8,8% więcej niż zaplanowano):
Raporty i sprawozdania UOKiK
IJHARS w 2018 r. przeprowadziła 70 147 kontroli, w tym:
Sprawozdania IJHARS
Zmienia się znakowanie żywności. 1 stycznia 2020 r. zostały wprowadzone 2 nowe znaki graficzne: „Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO”. W październiku minister przypominał, że każdy konsument może zażądać okazania dokumentu, skąd pochodzi sprzedawana żywność.
Wyjaśniał dziennikowi: "jeden urząd mógł kontrolować przetwórcę i hurtownie, ale nie mógł wejść do sklepu i sprawdzić, czy towar jest dobrze oznaczony, np. czy butelka z napisem
[polecane]19648835;1;To Cię może też zainteresować[/polecane]
Nowa instytucja mogłaby nakładać kary finansowe za wykryte nieprawidłowości. "Jeśli ktoś podejrzewa, że żywność jest oszukana, będzie mógł to zgłosić właśnie tam", "Fakt" przywołuje wypowiedź ministra Ardanowskiego.
Szef resortu rolnictwa o potrzebie powstania nowej jednostki mówił też m.in. podczas konferencji prasowej kilka tygodni temu (4 grudnia 2019). Wskazywał, że nie zarzucił pomysłu utworzenia jednej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności, ale nie będzie to robione w czasie, gdy trwa walka z wirusem ASF.
"W tym kontekście minister zapowiedział zwiększenie etatów w inspekcji weterynaryjnej i zmniejszenie do niezbędnego minimum delegowania zadań do lekarzy prywatnej praktyki weterynaryjnej. Będą też zmiany dotyczące kontroli w ubojniach. Równolegle postępują działania związane z uszczelnieniem systemu rejestracji i identyfikacji zwierząt", podał resort rolnictwa.
Kto obecnie przygląda się żywności?
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spozywczych
- Inspekcja Handlowa podlegająca Urzędowi Ochrony konkurencji i Konsumentów
Najnowsze dostępne na stronie UOKiK sprawozdanie dotyczące urzędowych kontroli żywności wykonanych przez Inspekcję Handlową jest za 2018 rok. W ciągu tych 12 miesięcy przeprowadzono 2 158 kontroli "w zakresie środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością" (o 8,8% więcej niż zaplanowano):
- 154 kontrole planowe przeprowadzono w hurtowniach,
- 796 w placówkach należących do dużych sieci handlowych (magazynach centralnych oraz hiper- i supermarketach),
- 789 w sklepach detalicznych nienależących do sieci handlowych, 11 w placówkach prowadzących sprzedaż na odległość,
- 19 na targowiskach
- 389 kontroli w lokalach gastronomicznych.
Raporty i sprawozdania UOKiK
IJHARS w 2018 r. przeprowadziła 70 147 kontroli, w tym:
- 54 004 kontrole urzędowe jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą, w tym 18 992 kontrole świeżych owoców i warzyw (35,2% ogółu kontroli jakości handlowej w obrocie z zagranicą),
- 12 910 planowych i doraźnych kontroli urzędowych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i środków produkcji rolnej na rynku krajowym,
- 3233 czynności kontrolne wykonane na wniosek przedsiębiorcy.
Sprawozdania IJHARS
Zmienia się znakowanie żywności. 1 stycznia 2020 r. zostały wprowadzone 2 nowe znaki graficzne: „Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO”. W październiku minister przypominał, że każdy konsument może zażądać okazania dokumentu, skąd pochodzi sprzedawana żywność.
Wideo
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera