Polska umocniła pozycję największego eksportera drobiu UE

Redakcja
Produkcja mięsa drobiowego w Polsce nadal powinna rosnąć, ale wolniej niż w ostatnich 5 latach
Produkcja mięsa drobiowego w Polsce nadal powinna rosnąć, ale wolniej niż w ostatnich 5 latach Łukasz Zarzycki
W 2016 roku sektor drobiarski nadal rozwijał się dynamicznie, chociaż nie bez trudności. Wzrosła produkcja mięsa drobiowego, zwiększył się wolumen eksportu, ale średnio ceny skupu kurcząt brojlerów były o około 5 proc. niższe niż w roku 2015. W pierwszych dwóch kwartałach 2016 roku i do połowy trzeciego kwartału mogliśmy obserwować wzrost cen skupu kurcząt brojlerów, natomiast w drugiej połowie trzeciego kwartału ceny zaczęły obniżać się i ta tendencja utrzymała się już do końca roku.

Jak wynika z analizy danych MRiRW średnia cena skupu kurcząt brojlerów w pierwszych trzech tygodniach grudnia 2016 roku wyniosła 3,06 zł/kg, co oznacza, że była o blisko 3 proc. niższa niż w odpowiednim okresie ubiegłego roku.

- Czynnikami, które w największym stopniu ciążyły na cenach mięsa drobiowego w 2016 roku była wzrastająca produkcja drobiu w Polsce, Unii Europejskiej, a także na świecie - tłumaczy Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Według danych GUS w sierpniu br. w Polsce odnotowano rekordowy wolumen wstawień kurcząt brojlerów, który pierwszy raz w historii przekroczył 100 mln szt., czyli o 16proc. więcej, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

 

Wspierająco na ceny mięsa drobiowego wpływał dalszy szybki wzrost eksportu, a także fakt, że w drugiej połowie 2016 roku mogliśmy obserwować duży wzrost cen mięsa wieprzowego. W czwartym kwartale 2016 roku relacja ceny żywca kurcząt brojlerów do cen żywca wieprzowego wyniosła 0,62, wobec 0,82 w odpowiednim okresie poprzedniego roku.

W 2016 roku Polska umocniła pozycję największego eksportera mięsa drobiowego w UE. Tylko w pierwszych 10 miesiącach poprzedniego roku z Polski wyeksportowano ponad 803 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 17 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

Istotnie zwiększył się, bo o 25 proc., eksport do Wielkiej Brytanii (76 tys. t), a także do Niemiec (+15proc., 130 tys. t).

 

Ważnym czynnikiem  wspierającym eksport mięsa drobiowego w minionym roku było osłabienie złotego w stosunku do euro i dolara, a także rosnący popyt na mięso drobiowe, które za kilka lat może stać się najczęściej spożywanym mięsem na świecie, wyprzedzając mięso wieprzowe.

- Można spodziewać się, że produkcja mięsa drobiowego w Polsce nadal będzie wzrastać, jednak nieco wolniej niż w ostatnich 5 latach - zauważa Magdalena Kowalewska. - Wzrost produkcji będzie wspierany przez rosnący popyt za granicą, a także rosnącą konsumpcję mięsa drobiowego w kraju. Czynnikiem, który może nieco hamować ten wzrost może być ewentualny dalszy spadek cen skupu.

Ważnym wyzwaniem dla sektora drobiarskiego w 2017 roku będzie ptasia grypa. Jeśli choroba ta rozprzestrzeni się na znaczną część naszego kraju możemy spodziewać się większych utrudnień w handlu zagranicznym. Bardzo istotny będzie również rozwój sytuacji w pozostałych krajach unijnych.

Źródło: BGŻ BNP Paribas

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie