Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na trzy kuchnie

Dorota Biziuk [email protected]
Na piątkowych warsztatach w Geniuszach dzieci i dorośli przygotowali m.in.  pierożki z makiem
Na piątkowych warsztatach w Geniuszach dzieci i dorośli przygotowali m.in. pierożki z makiem
Zbierają stare przepisy i uczą się gotować.
Wygraj TABLET  w naszej akcji „Czytam, więc …”
Wygraj TABLET w naszej akcji „Czytam, więc …”

Wygraj TABLET w naszej akcji "Czytam, więc …"

Jak zrobić schab po cygańsku - dowiedzą się uczestnicy warsztatów kulinarnych w Geniuszach koło Sokółki.

Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Igrył wspólnie ze Szkołą Podstawową w Geniuszach postanowiło zorganizować warsztaty kulinarne i wydać książkę kucharską z przepisami na regionalne przysmaki. Wszystko w ramach projektu, który uzyskał dofinansowanie z Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

- Do fundacji wpłynęło w sumie 781 wniosków z całej Polski. Dofinansowanie otrzymały zaledwie 52, z czego cztery to projekty realizowane w województwie podlaskim. My otrzymaliśmy 7 tys. zł - poinformował Wojciech Januszkiewicz ze stowarzyszenia z siedzibą w podsokólskich Igryłach.

Pieniądze te umożliwiły przygotowanie warsztatów kulinarnych dla ponad 40 uczniów podstawówki w Geniuszach.

- Dzieci poznają i uczą się przyrządzać potrawy wywodzące się z kuchni cygańskiej, tatarskiej oraz staropolskiej - powiedziała Sylwia Żołądkowska, prezes Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Igrył.

Włącz się do naszej akcji: "Czytam, więc ...". Do wygrania TABLET!

Warunkiem zakwalifikowania się na warsztaty było wypełnienie ankiety, gdzie uczniowie musieli podać przepis na ciekawą potrawę rodem z Podlasia.

- Wszystkie przepisy zamieścimy w naszej książce kucharskiej - oznajmił Wojciech Januszkiewicz.
Warsztaty rozpoczęły się w miniony piątek. W sumie przewidziano na nie pięć dni.

- Dziś wspólnie przygotowaliśmy pierożki z makiem oraz kiełbaski z mielonego mięsa wieprzowego - powiedziała Anna Deresz z Lebiedzina. Oprócz niej zajęcia kulinarne z dziecki poprowadzą: Tatiana Radecka z Sokółki, Eugenia Radkiewicz z Bohonik oraz Agata Iwanowska z Igrył.

Na zakończenie projektu zaplanowano imprezę plenerową ph. Festiwal Smaków. Odbędzie się ona już w czerwcu w Igryłach. Dodatkowo uczestników warsztatów czeka też wycieczka do Białegostoku. Wyjazd zostanie sfinansowany przez Fundację Sokólski Fundusz Lokalny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna