Według danych MRiRW wywóz mięsa wieprzowego w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy wzrósł w skali roku o 47,5 tys. t do poziomu 312,2 tys. ton.
Podobną 18-procentową dynamikę obserwowaliśmy dla wartości eksportu, która w omawianym okresie wyniosła 2,7 mln zł. Co ciekawe wzrost wolumenu jest napędzany głównie przez eksport mięsa do krajów UE. W analizowanym okresie kraje członkowskie zaimportowały 29 proc. więcej niż przed rokiem.
Z kolei wywóz do krajów poza UE zwiększył się o 8 proc. W rezultacie pod względem struktury eksportu, obecnie połowa mięsa nieprzetworzonego jest kierowana na rynek UE.
W przypadku rynku wspólnotowego, najwięcej polskiego mięsa, 32 tys. t, trafiło na rynek włoski, co oznacza 47-procentowy wzrost (o 10 tys. t) w skali roku. Na drugim miejscu z przywozem na poziomie 22,3 tys. t uplasowała się Słowacja, która zaimportowała 40 proc. więcej mięsa w relacji rocznej. W tym względzie dla kierunku eksportu do UE można zauważyć stałe wzrostowe tendencje po stronie głównych odbiorców: Włoch, Słowacji, Niemiec, Węgier i Republiki Czeskiej.
Z kolei w przypadku rynku pozaunijnego, w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy odnotowaliśmy znaczne zmiany po stronie głównych rynków wywozu. W omawianym okresie największym odbiorcą polskiego mięsa z wolumenem 36,6 tys. t stały się Chiny. Co ciekawe, wywóz mięsa na ten rynek wzrósł ponad pięciokrotnie w skali roku. Podobnie dwukrotnie zwiększył się eksport na rynek rosyjski do 24,6 tys. ton. Natomiast Białoruś, dotychczasowy główny importer polskiej nieprzetworzonej wieprzowiny, w analizowanym okresie zmniejszył przywóz o 43 proc., do poziomu 28,8 tys. ton.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?