Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pora na odchudzanie

Magdalena Prus [email protected]
Zdrowa i różnorodna dieta i regularne uprawianie sportu daje doskonałe wyniki
Zdrowa i różnorodna dieta i regularne uprawianie sportu daje doskonałe wyniki
Niejedna z pań chciałaby schudnąć na wiosnę. Jednak warto zrobić to z głową. Najważniejsze jest zdrowe odżywianie i sport.

Opinia: Katarzyna Sobolewska dietetyk z centrum EKOSTYL

Opinia: Katarzyna Sobolewska dietetyk z centrum EKOSTYL

Pijmy odpowiednią ilość wody - ok. 2,5 litra na dobę. Warto zamienić słodkie napoje gazowane na zieloną herbatę i soki warzywne. Zrezygnujmy z soli, zatrzymuje ona wodę w organizmie i zwiększa ryzyko nadciśnienia. Unikajmy słodyczy i alkoholu. Zawierają puste kalorie i uniemożliwiają odchudzanie. Unikajmy diet "cud" lub diet jednoskładnikowych. W większości przypadków kończą się one efektem " jo-jo", co gorsza niedoborami, a w konsekwencji osłabieniem i chorobami. Nie zapominajmy o warzywach i owocach. Zawarty w nich błonnik pokarmowy zapobiegnie zaparciom, obniży poziom cholesterolu i cukru.

Szczupła i wysportowana sylwetka to marzenie większości kobiet i mężczyzn. Zwłaszcza wiosną budzą się w nas chęci do zmian. Pragnąc zdrowo schudnąć i utrzymać należną masę ciała, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Zapytaliśmy o porady dietetyka.

Regularnie i bez rutyny
- Sprawą zasadniczą w codziennym odżywianiu jest przestrzeganie odpowiedniej ilości, czyli 4-5 dziennie, i regularności spożywanych posiłków - tłumaczy Katarzyna Sobolewska, dietetyk z Centrum Zdrowego Żywienia EKOSTYL z Białegostoku. - Pozwala to utrzymać metabolizm na odpowiednim poziomie, a w przyszłości uniknąć efektu "jo-jo".

Istotne jest urozmaicenie naszej codziennej diety. Nie ma takiego produktu, który zapewni podaż wszystkich składników pokarmowych.
- Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe- wyjaśnia Katarzyna Sobolewska. - Wybierajmy te o najwyższej wartości żywieniowej, czyli: pieczywo razowe, grube kasze, płatki zbożowe np. owsiane, amarantus. Co prawda są one wysokoenergetyczne i należy zachować umiar w ich spożywaniu, ale pod żadnym pozorem nie wolno ich z diety wykluczać.

Oprócz węglowodanów złożonych dostarczają nam także błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminę E oraz żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor.
- Regulując masę ciała pamiętajmy o mleku i jego przetworach - dodaje dietetyczka. - Zawierają pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B, witaminę A i D. Jogurt naturalny lub chudy twarożek może stanowić świetną przekąskę dla każdej osoby na diecie redukcyjnej.

Mniej mięsa, więcej ryb
Warto też ograniczyć ilość mięsa w diecie. Nadmiar tłustej wieprzowiny może prowadzić do chorób układu krążenia i nadwagi. Tłustą karkówkę czy łopatkę zamieńmy na schab, pierś z kurczaka lub cielęcinę. Porcja obiadowa mięsa w trakcie odchudzania powinna wynosić ok. 100 g. Pamiętajmy o tym aby 2-3 razy w tygodniu zamienić mięso na ryby, zwłaszcza morskie - zawierają wiele cennych składników mineralnych a także bardzo pożądane wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

- Zamieńmy tłuszcze zwierzęce na roślinne - mówi specjalistka. - Umożliwi to gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie a nawet grillowanie. Wysokogatunkowy olej dodawany do potraw tuż przed spożyciem pozwoli kontrolować ilość tłuszczu w diecie. Osobiście polecam olej lniany i oliwę z oliwek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna