Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy na post i na święta: ziemniaki z paprytką

(pb)
Zadbaj o to, abu ziemniaki nie były standardowym dodatkiem do mięs i innych pottraw. Przygotuj je w wyjątkowy sposób

Pierwszoplanową rolę w przepisie odgrywają ziemniaki.
Skład: 1 kg ziemniaków, papryka czerwona, olej, ocet winny, dwa ząbki czosnku, kminek, pieprz kajeński.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, gotować na parze lub w wodzie przez ok. 10 minut. Przygotować "zalewę": przez praskę przecisnąć obrany czosnek, dodać dwie łyżeczki kminku, szczyptę pieprzu kajeńskiego, porządnie zamieszać. Pokrojone ziemniaki wrzucić na rozgrzany olej. Mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy zbrązowieją, dorzucić obraną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć jeszcze dwie minuty, po czym wlać zalewę. Konsumować ze smakiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna