Pierwszoplanową rolę w przepisie odgrywają ziemniaki.
Skład: 1 kg ziemniaków, papryka czerwona, olej, ocet winny, dwa ząbki czosnku, kminek, pieprz kajeński.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, gotować na parze lub w wodzie przez ok. 10 minut. Przygotować "zalewę": przez praskę przecisnąć obrany czosnek, dodać dwie łyżeczki kminku, szczyptę pieprzu kajeńskiego, porządnie zamieszać. Pokrojone ziemniaki wrzucić na rozgrzany olej. Mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy zbrązowieją, dorzucić obraną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć jeszcze dwie minuty, po czym wlać zalewę. Konsumować ze smakiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?