Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy postne: Śledzik schowany pod pierzynką

(pb)
Śledzie to podstawa do wykonania szuby
Śledzie to podstawa do wykonania szuby
Tę sałatkę nazywają szubą. Jak to z sałatkami bywa, najwięcej pracy wymaga pokrojenie składników. No, ale później podniebienie ma się czym rozkoszować.

Składniki: Cztery solone filety śledziowe, trzy ziemniaki, sześć ogórków kiszonych, sześć jajek, trzy cebule, majonez.

Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku (niech sobie poleżą przez co najmniej pół godziny), ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić, podobnie uczynić z jajkami. Śledzie pokroić. Cebulę też odpowiednio poszatkować. Układać w sporej misce warstwami: śledzie, cebula, ogórki, zmieniaki, jajka, majonez. Podana ilość składników powinna wystarczyć na powtórne ułożenie warstw. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Sałatka ma to do siebie, że nie trzeba jej przyprawiać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna