Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj regionalne smaki! Przed nami kulinarna impreza w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej

red.
To ostatnia w tym sezonie impreza plenerowa w skansenie w Jurowcach i prawdziwa gratka dla miłośników kuchni regionalnej. W najbliższą niedzielę 11 września, odbędzie się tam I Podlaski Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich – Smaki Podlasia. Start wydarzenia o godz. 11.00. O nowej inicjatywie Województwa Podlaskiego związanej z promocją produktów regionalnych rozmawiamy z marszałkiem Arturem Kosickim.

Panie marszałku, festiwal Smaki Podlasia to nowy pomysł wśród tego typu przedsięwzięć. Czego możemy się więc spodziewać?

Osią imprezy są dwa konkursy. To „Jesienny Smak” dla kół gospodyń wiejskich i „Smak Podlasia” dla producentów lokalnych. Do tego prowadzone będą pokazy kulinarne i sprzedaż produktów regionalnej kuchni. Będzie przede wszystkim pysznie!

Smaki Podlasia, to nie tylko produkty – jakie jeszcze atrakcje czekają na odwiedzających?

Nasze wydarzenie zbiegło się w czasie z inauguracją Europejskich Dni Dziedzictwa 2022. Dlatego oprócz stoisk producentów i KGW zaplanowaliśmy również rekonstrukcje historyczne oraz warsztaty. Jeśli ktoś zastanawiał się na przykład, jak w średniowieczu wykonywano kolczugi, to podczas wydarzenia będzie miał okazję to zobaczyć. Atrakcji, które czekają na uczestników festiwalu, jest naprawdę wiele, to m.in.: występy zespołów folklorystycznych, stoiska twórców ludowych, rekonstrukcje historyczne, możliwość zwiedzania wystaw stałych PMKL z przewodnikiem. Do odwiedzin zachęcam też osoby zainteresowane tradycyjnymi strojami podlaskimi – będzie można spotkać się z autorami wydanego niedawno kompendium, jak też śledzić zmagania konkursowe kół gospodyń o nagrodę za najpiękniejszy strój tradycyjny oraz w kategorii współczesny wizerunek gospodyni.

Festiwal odbędzie się w województwie podlaskim po raz pierwszy. Skąd wziął się pomysł na to wydarzenie?

Na terenie województwa podlaskiego bardzo aktywnie działa wiele kół gospodyń wiejskich, a urząd marszałkowski prowadzi dynamicznie rozwijającą się bazę producentów skupionych w Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego (produkty.podlaskie.eu). Jako Zarząd Województwa Podlaskiego tworzymy warunki do rozwoju rolnikom, przedsiębiorcom i organizacjom, takim właśnie jak KGW i chcemy to pokazać mieszkańcom, a także gościom spoza regionu, którzy odwiedzą w najbliższą niedzielę podbiałostockie Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej. Chcemy zainteresować ich produktami powstającymi w naszym regionie, które są wyrabiane na podstawie tradycyjnych receptur, a przede wszystkim są zdrowe i ekologiczne. Uważamy, że mamy czym się pochwalić, a podlaskie produkty mogą stać się marką rozpoznawalną w kraju i za granicą.

Wspomniał Pan o Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego i bazie produktów…

Samorząd Województwa Podlaskiego zacieśnia współpracę z producentami, po to, by droga „od pola do stołu” była jak najkrótsza. A trudno jest taką współpracę realizować, jeśli nie dysponuje się odpowiednią bazą danych. Dlatego na stronie PCPL mamy zgromadzone dane kontaktowe do poszczególnych producentów i cały czas uzupełniamy ją o nowe. Zapraszamy do naszej bazy wszystkich, również rolników, którzy wytwarzają wyroby wyróżniające się naturalnym składem, brakiem substancji dodatkowych – tzw. polepszaczy. Na naszej stronie są nie tylko ważne informacje umożliwiające kontakt, czy też miejsca sprzedaży produktów. Za każdym produktem kryje się ciekawa historia, więc zamieszczamy tutaj także reportaże, zdjęcia i filmy. Warto się z nimi zapoznać. Działamy dwutorowo: promujemy pochodzące z regionu produkty, ale także tych, którzy je wytwarzają. Sprzedaż żywności w krótkim łańcuchu dystrybucji to może wciąż niszowa gałąź gospodarki, ale bardzo ważna, a my dostrzegamy w niej ogromny potencjał. Taka działalność stanowi interesującą alternatywę dla drobniejszych rolników z pomysłem na siebie. Uważamy, że wysokiej jakości produkty regionalne z Podlaskiego to doskonała promocja regionu i jeden z magnesów, który może przyciągać do nas turystów.

Ale to nie wszystkie działania, które realizuje obecny zarząd województwa…

To prawda. Od początku obecnej kadencji wspieramy różne przedsięwzięcia i inicjatywy realizowane na podlaskiej wsi, skierowane do lokalnych społeczności. Wśród nich można wymienić Program Odnowy Wsi – Kreatywna Wieś, na który przeznaczyliśmy już prawie 3 mln zł. Za te pieniądze gminy m.in. wyremontowały i wyposażyły świetlice wiejskie, zakupiły stroje czy instrumenty ludowe dla zespołów folklorystycznych. Ogłaszaliśmy też otwarte konkursy ofert, w ramach których do kół gospodyń wiejskich, kółek rolniczych, związków pszczelarskich i parafii trafiło ponad 1,3 mln zł. Z kolei tylko na promocję kół gospodyń przeznaczyliśmy 100 tys. zł. Przyznajemy też dotacje w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich – do tej pory już 5 mln zł wspiera m.in. aktywizację mieszkańców wsi i tworzenie miejsc pracy na terenach wiejskich.

Już Pan wie, jakie produkty będą do kupienia w niedzielę. Zdradzi Pan swój ulubiony produkt?

Swoje stoiska będą mieli m.in. producenci serów, olejów, przetworów owocowo-warzywnych oraz oczywiście koła gospodyń wiejskich, gdzie będzie można spróbować różnych podlaskich specjałów. Z pewnością podczas festiwalu zaopatrzę się w dobre miody, bo sezon przeziębień już tuż tuż. Na pewno przydadzą się jesienią i zimą całej mojej rodzinie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Poznaj regionalne smaki! Przed nami kulinarna impreza w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna