MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty. Jeden składnik zapewnia wyrazisty smak. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Zobacz oryginalny przepis na bigos. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz oryginalny przepis na bigos. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczynska
Domowy bigos to danie, którego nie może zabraknąć na co dzień i od święta. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty, którego smak wzbogaca jeden nieoczywisty składnik. Są nim powidła śliwkowe. Twoi bliscy będą zachwyceni. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj to pyszne danie z kapusty.

W skrócie:

Danie z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis

Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Polecam niezawodny i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy. Tym daniem możecie także świętować Dzień Bigosu według kalendarza świąt nietypowych przypadający 20 stycznia.

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 3 suszone grzybki.

Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
  2. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 minut.
  3. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  6. Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
  7. Duś jeszcze ok. 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Kapusta kiszona na bigos

Bigos z kapusty kiszonej to prawdziwy przysmak. Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.

Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, ze względu na swój niepowtarzalny smak, dostępność i liczne właściwości prozdrowotne. To prawdziwa bomba witaminowa. Kapusta kiszona dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.

Zobacz także: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz oryginalny przepis na bigos. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Poznaj sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty. Jeden...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna