W ramach projektu ,,Powiat wysokomazowiecki od kuchni" stworzono folder, zawierający listę przepisów wraz ze zdjęciami potraw, pracami plastycznymi oraz tekstami literackimi, zawierającymi wspomnienia i historie związane z poszczególnymi daniami.
Wielu autorów wspomnień podkreśla w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków oraz opisuje proces powstawania dań dawnymi sposobami. Wśród zgłoszonych przepisów znalazły się m.in. strucla drożdżowa z makiem, chleb razowy na zakwasie, manty (pierogi z mięsem gotowane na parze) czy też szary barszcz, a la czernina.
Sokoły. W rodzinnym grobie pochowano obce dziecko? Krewni kłócą się nad grobem Frania (zdjęcia)
Podczas spotkania rozstrzygnięto również Powiatowy Konkurs Literacki oraz Gminny Konkurs Plastyczny. Nadesłane i nagrodzone prace miały za zadanie zobrazować zgłoszone do projektu potrawy oraz przybliżyć związane z nimi wspomnienia mieszkańców powiatu. W projekcie udział wzięli przedstawiciele wszystkich gmin powiatu wysokomazowieckiego, w tym aż trzy przepisy nadesłane zostały z gminy Wysokie Mazowieckie.
Po zakończeniu oficjalnej części uroczystości przybyli goście zostali zaproszeni do degustacji potraw, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu wysokomazowieckiego.
Projekt został zrealizowany z dotacji Powiatu Wysokomazowieckiego w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?