Projekt powiat wysokomazowiecki od kuchni. Powstała lista tradycyjnych receptur kulinarnych (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Wielu autorów dań podkreślało w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków.
Wielu autorów dań podkreślało w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków. Starostwo Powiatowe w Wysokiem Mazowieckiem
W czwartek (21.11) w ZSOiZ w Czyżewie odbyło się oficjalne podsumowanie projektu ,,Powiat wysokomazowiecki od kuchni", organizowanego przez Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej. Celem projektu było m.in. stworzenie listy tradycyjnych receptur kulinarnych z tego regionu.

W ramach projektu ,,Powiat wysokomazowiecki od kuchni" stworzono folder, zawierający listę przepisów wraz ze zdjęciami potraw, pracami plastycznymi oraz tekstami literackimi, zawierającymi wspomnienia i historie związane z poszczególnymi daniami.

Wielu autorów wspomnień podkreśla w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków oraz opisuje proces powstawania dań dawnymi sposobami. Wśród zgłoszonych przepisów znalazły się m.in. strucla drożdżowa z makiem, chleb razowy na zakwasie, manty (pierogi z mięsem gotowane na parze) czy też szary barszcz, a la czernina.

Sokoły. W rodzinnym grobie pochowano obce dziecko? Krewni kłócą się nad grobem Frania (zdjęcia)

Podczas spotkania rozstrzygnięto również Powiatowy Konkurs Literacki oraz Gminny Konkurs Plastyczny. Nadesłane i nagrodzone prace miały za zadanie zobrazować zgłoszone do projektu potrawy oraz przybliżyć związane z nimi wspomnienia mieszkańców powiatu. W projekcie udział wzięli przedstawiciele wszystkich gmin powiatu wysokomazowieckiego, w tym aż trzy przepisy nadesłane zostały z gminy Wysokie Mazowieckie.

Zobacz też: Czyżew. XIV edycja Regionalnych Spotkań Teatralnych. W naszym regionie nie brakuje utalentowanych osób! (zdjęcia)

Po zakończeniu oficjalnej części uroczystości przybyli goście zostali zaproszeni do degustacji potraw, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu wysokomazowieckiego.

Projekt został zrealizowany z dotacji Powiatu Wysokomazowieckiego w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości.

Wkrótce ruszą zapisy na szczepienie trzecią dawką

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie