Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Projekt powiat wysokomazowiecki od kuchni. Powstała lista tradycyjnych receptur kulinarnych (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Wielu autorów dań podkreślało w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków.
Wielu autorów dań podkreślało w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków. Starostwo Powiatowe w Wysokiem Mazowieckiem
W czwartek (21.11) w ZSOiZ w Czyżewie odbyło się oficjalne podsumowanie projektu ,,Powiat wysokomazowiecki od kuchni", organizowanego przez Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej. Celem projektu było m.in. stworzenie listy tradycyjnych receptur kulinarnych z tego regionu.

W ramach projektu ,,Powiat wysokomazowiecki od kuchni" stworzono folder, zawierający listę przepisów wraz ze zdjęciami potraw, pracami plastycznymi oraz tekstami literackimi, zawierającymi wspomnienia i historie związane z poszczególnymi daniami.

Wielu autorów wspomnień podkreśla w swoich tekstach, że tradycyjne receptury zostały im przekazane przez babcie i dziadków oraz opisuje proces powstawania dań dawnymi sposobami. Wśród zgłoszonych przepisów znalazły się m.in. strucla drożdżowa z makiem, chleb razowy na zakwasie, manty (pierogi z mięsem gotowane na parze) czy też szary barszcz, a la czernina.

Sokoły. W rodzinnym grobie pochowano obce dziecko? Krewni kłócą się nad grobem Frania (zdjęcia)

Podczas spotkania rozstrzygnięto również Powiatowy Konkurs Literacki oraz Gminny Konkurs Plastyczny. Nadesłane i nagrodzone prace miały za zadanie zobrazować zgłoszone do projektu potrawy oraz przybliżyć związane z nimi wspomnienia mieszkańców powiatu. W projekcie udział wzięli przedstawiciele wszystkich gmin powiatu wysokomazowieckiego, w tym aż trzy przepisy nadesłane zostały z gminy Wysokie Mazowieckie.

Zobacz też: Czyżew. XIV edycja Regionalnych Spotkań Teatralnych. W naszym regionie nie brakuje utalentowanych osób! (zdjęcia)

Po zakończeniu oficjalnej części uroczystości przybyli goście zostali zaproszeni do degustacji potraw, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu wysokomazowieckiego.

Projekt został zrealizowany z dotacji Powiatu Wysokomazowieckiego w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna