Taka przecena chleba to bardzo dobra sprawa. To pieczywo jest praktycznie świeże, a jest trochę tańsze - mówi pani Danuta, która właśnie kupiła przeceniony chleb z żurawiną.
Coraz więcej białostoczan korzysta z przecen pieczywa, jakie oferują piekarnie. Zalety chleba, które zostało wypieczone kilkanaście godzin wcześniej nim trafiło do sprzedaży po niższej cenie, podkreślają też sami producenci, a nawet specjaliści.
- To, że chleb poleży kilka, bądź kilkanaście godzin nie wpływa na jego wartość odżywczą. Jest nawet zdrowszy, bo krócej zalega w żołądku od świeżego - informuje Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.
Poranne oblężenie
Ruch w piekarniach z przecenionym pieczywem zaczyna się już rano. Z promocji korzystają osoby o różnym statusie.
- Często studenci, ludzie w średnim wieku, ale zdecydowanie najwięcej jest emerytów - mówi sprzedawczyni ze sklepu piekarni "Okruszek" przy ul. Krakowskiej w Białymstoku.
W tej placówce byliśmy kilka minut godziną 7. Jak się okazało, starsze osoby już zdążyły kupić przecenione pieczywo. Ale i przy nas nie brakowało chcących nabyć tańszy chleb.
- Nie wstydzę się tego. Jak mnie nie stać, to kupuję taniej. To chyba normalne - mówi pani Marzena.
- Dopiero drugi raz kupuję tańsze bułki. Nie wiedziałam, że tak można. Kiedyś jakaś pani przede mną poprosiła o chlebek i ja tak z ciekawości też zapytałam - mówi pani Dorota, kolejna klientka piekarni.
Najchętniej kupowane są chleby. Zwykły, graham, z żurawiną schodzą jak świeże bułeczki, ale nie tylko.
- Często klienci kupują słodkie bułki - informuje sprzedawczyni.
Największym powodzeniem cieszą się: jagodzianki, bułki z nutellą i z orzechami.
- Przecenami chcemy pomóc ludziom starszym, których często nie stać, żeby kupić chleb w pierwszej cenie. Zainteresowanie jest bardzo duże, a to też plus dla nas, bo to pieczywo się nie marnuje - mówi Grzegorz Mironowicz, współwłaściciel piekarni "Okruszek".
Taniej, czyli za ile?
Ceny przecenionego pieczywa są zróżnicowane i zależą od kilku czynników.
- Przede wszystkim ważny jest rodzaj pieczywa, jakie chcemy kupić i bieżące promocje na świeże pieczywo - informuje Małgorzata Mironowicz z piekarni.
We wszystkich sklepach piekarni "Okruszek" przyjęta jest zasada 50 proc. taniej. Dla przykładu, cena najpopularniejszego chleba zwykłego obecnie wynosi 1,70 zł, a przecenionego 85 groszy. Identycznymi zasadami rządzą się inne chleby, jak i bułki, w tym słodkie.
W największej w regionie piekarni PSS Społem możemy liczyć na 30-40 proc. obniżki. Tutaj pieczywo jest przeceniane wieczorami w dniu jego wypieku. Najliczniejszą grupą kupujących są również ludzie starsi.
Część zrezygnowała
Inne piekarnie w Białymstoku nie prowadzą przecen pieczywa i nie chcą ujawniać, co robią z chlebem z dnia poprzedniego. Są i tacy, którzy przeceniali pieczywo i musieli zrezygnować z promocji.
- W większości sklepów wycofaliśmy promocję, została tylko przy ul. Malmeda - mówi Magdalena Kamińska, menedżer cukierni "Kryszeń" w Białymstoku.
Powodem wycofania było zbyt duże zainteresowanie klientów przecenionymi produktami.
- Klienci kupowali pieczywo tylko następnego dnia, taniej. Nie opłacało się to firmie - wyjaśnia Kamińska.
Z ostatnio opublikowanych badań Głównego Urzędu Statystycznego w Białymstoku wynika, że Podlasianin średnio zjada w miesiącu prawie 7 kilogramów pieczywa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?