Spis treści
Jan Kuroń to kucharz, który pobierał nauki w londyńskim oddziale szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, autor książek kucharskich i programów kulinarnych. W jego rodzinie tradycja gotowania była przekazywana z pokolenia na pokolenie. W latach 90. XX wieku na ekranach telewizorów często można było zobaczyć programy prowadzone przez jego ojca, Macieja Kuronia. Rodzeństwo Jana - Gaja i Jakub - również związało swoje życie zawodowe z kulinariami. Ostatnią książkę napisał wraz z żoną Anetą, aby pokazać przepisy na mięsne i roślinne dania.
Domowe burgery
Nazwa ham po angielsku oznacza szynkę. Jednak warto pamiętać, że oryginalne burgery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i robione były z mięsa wołowego. Współcześnie często pojawiają się przepisy z kotletami wieprzowymi oraz różnorodnymi dodatkami, np. żółtym serem, ogórkami konserwowymi, majonezem, ketchupem, krążkami świeżej cebuli, plastrami pomidora i listkami sałaty. Jednak najważniejszą sprawą przy smażeniu kotletów do burgera jest jakość mięsa.
Przepis na burgera wołowego
Burger wołowy w bułce maślanej
Składniki:
Burgery:
- 200 g zmielonej chudej wołowiny na osobę
- sól, pieprz
- 2 duże bułki maślane
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- 1 jajko kurze (na burgera)
- 1 duży dojrzały pomidor
- pikle lub ogórki konserwowe
- świeży majeranek
- 4 liście sałaty masłowej
- keczup,
- majonez,
- boczek,
- żółty ser,
- prażona cebula,
- musztarda