12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?
12 potraw wigilijnych
RYBA PO GRECKU
Potrzebujesz:
8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
1/2 selera
4 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
koncentrat pomidorowy
1/2 łyżki soli
kilka liści laurowych
olej do smażenia
1/4 łyżeczki pieprzu
cukier do smaku
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: