W skrócie:
Mam dla Ciebie przepis na pysznego mazurka pomarańczowego z marcepanem. Jego wyjątkowy smak to zasługa domowej, pysznej konfitury z pomarańczy, którą z moimi wskazówkami zrobisz bez problemu w niecałą godzinę. Bardzo ważne jest filetowanie owoców tzn. wycinanie samego miąższu, bez białej skórki i błonek. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki, a masa pomarańczowa będzie aromatyczna i wyśmienita.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny mazurek pomarańczowy z marcepanem.
Przepis na mazurka pomarańczowego
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 250 g masła lub margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
masa pomarańczowa:
- 3 duże pomarańcze,
- 300 g cukru,
- 200 g marcepanu,
- płatki migdałowe do dekoracji.
Zobacz także: Przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami. Po prostu palce lizać
Jak zrobić mazurka pomarańczowego z marcepanem?
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto. Jeśli jest bardzo suche i trudne do zagniecenia, to dodaj 2 łyżki zimnej wody.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zrób wyższe brzegi ciasta.
- Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Pomarańcze dokładnie umyj, delikatnie zetrzyj skórkę, starając się nie ścierać białej części.
- Pomarańcze obierz i wyfiletuj tzn. obetnij nożem skórkę i wykrawaj poszczególne cząstki owoców.
- Przełóż pomarańcze do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem.
- Przelej masę do garnka, dodaj startą skórkę i cukier. Gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na blat ciasta zetrzyj marcepan, a następnie polej całość jeszcze ciepłą masą pomarańczową.
- Udekoruj według uznania.
Czytaj także: Obłędny mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Przepis na najlepsze ciasto na święta
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?