Spis treści
Na co dobra jest witamina D?
Witamina D przede wszystkim wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu wpływa na prawidłowe kształtowanie się kości i zębów u dzieci i niemowląt oraz na mineralizację kości u dorosłych. Wzmacnia ona także odporność organizmu na infekcje, wspiera układ nerwowy i mięśniowy oraz wspomaga regenerację wątroby.
Witaminę D warto przyjmować w postaci suplementów diety w sezonie jesienno-zimowym. Witamina D syntetyzowana jest w skórze pod wpływem działania na nią promieni słonecznych. Zimą mamy więc bardzo słaby dostęp do naturalnej witaminy D z powodu krótkich i pochmurnych dni. W tym czasie z powodu zmiennej pogody i niskich temperatur mamy także osłabioną odporność, a w powietrzu krąży wiele wirusów, które łatwo złapać.
Objawy niedoboru witaminy D to:
- spadek odporności i częste infekcje,
- bóle kości i mięśni,
- osteoporoza,
- problemy z zębami, próchnica,
- świąd i stany zapalne skóry,
- brak apetytu,
- biegunka,
- bezsenność,
- nerwowość, niepokój, nadpobudliwość,
- złe samopoczucie,
- ogólne osłabienie.
To utrudnia wchłanianie witaminy D. Nie przyjmuj jej w ten sposób, bo nie będzie działać!
Długotrwały niedobór witaminy D może także prowadzić do rozwoju takich chorób jak cukrzyca typu 2, otyłość, depresja, stwardnienie rozsiane, twardzina układowa, choroby sercowo-naczyniowe oraz nowotwory: rak jelita grubego, trzustki czy rak piersi.
Co ułatwia wchłanianie się witaminy D?
Aby witamina D odpowiednio się wchłaniała i skutecznie działała na nasz organizm potrzebuje towarzystwa innych składników, które jej to ułatwiają. Wśród nich należy wymienić:
- tłuszcze – witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zwykle jako suplement diety lub lek występuje w postaci kapsułek wypełnionych olejem roślinnym. Jednak jej wchłanianie ułatwi dostarczenie tłuszczów również z pożywienia. Warto więc przyjmować ją w trakcie posiłku zawierającego np. oleje roślinne, oliwę, masło, ryby czy sery,
- magnez – to właśnie magnez przekształca witaminę D do jej właściwej formy. Nie dopuść więc do niedoborów magnezu, ponieważ przyjmowanie w takiej sytuacji dużych dawek witaminy D może prowadzić do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Zadbaj więc o dietę bogatą w magnez i jedz m.in. jajka, mleko, kasze, ryż, płatki owsiane, banany,
- witamina K2 – ze względu na to, że witamina K wspiera zdrowie kości ułatwia ona także przyswajanie się witaminy D i razem z nią dba o prawidłowe działanie układu kostnego. Suplementując witaminę D warto więc do swojej diety wprowadzić więcej produktów bogatych w witaminę K2 takich jak pełne ziarnach zbóż, żółte sery czy jajka,
- cynk – wspomaga wchłanianie się witaminy D3, a oba składniki wzmacniają układ odpornościowy, co jest niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym. Cynk znajduje się m.in. w jajach, rybach, mięsie, żółtych serach, ryżu.
Te czynniki utrudniają przyswajanie witaminy D. Unikaj ich, aby odczuć jej działanie