W skrócie:
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Mam dla ciebie przepis na drożdżowy leniwiec z jabłkami. Takie ciasto przygotowuje się szybko, bez wyrabiania. Za każdym razem, gdy je robię, nie mogę się nadziwić, jakie jest pyszne, delikatne, a zarazem banalnie proste. Naprawdę robi się go wyjątkowo leniwie. Składniki układamy warstwami, a po godzinie mieszamy kilkoma ruchami łyżki. Pyszne jabłka w cynamonie i łatwa maślana kruszonka tworzą razem rewelacyjne połączenie. Dodatkowo ozdobiłam wypiek prostym lukrem, ale nie jest to konieczne. Ciasto i tak jest idealnie słodkie i pięknie wygląda. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić drożdżowy leniwiec z jabłkami.
Przepis na drożdżowy leniwiec z jabłkami
Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas na odstawienie i pieczenie ciasta.
Porcja na: dużą blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jabłka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
Ciasto:
- 100 g drożdży świeżych,
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 250 ml oleju roślinnego,
- 200 ml mleka,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
Kruszonka:
- 170 g mąki pszennej,
- 110 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- opcjonalnie lukier: 6 łyżek cukru pudru + ok. 1 łyżka wrzątku.
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Przepis z jabłkami i kruszonką
Przygotowanie:
- Na początek odmierz wszystkie składniki ciasta.
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
- W dużej misce układaj warstwami: pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę i szczyptę soli.
- Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
- W tym czasie zrób kruszonkę: w misce wymieszaj łyżką mąkę z cukrem, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczonym, gorącym masłem. Schowaj całość do lodówki.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
- Odstawione na minimum godzinę składniki na ciasto drożdżowe wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia. Nie musisz długo mieszać czy miksować ciasta.
- Przełóż łyżką ciasto drożdżowe do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż jabłka w cynamonie.
- Wierzch posyp kruszonką (rozcieraj ciasto palcami, by przypominało mokry piasek).
- Piecz ciasto ok. 1 godzinę w 170 stopniach.
- Gotowe ciasto wystudź. Możesz je dodatkowo polukrować. Smacznego!
Czytaj także: Smażone jabłka w cieście naleśnikowym – idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz wideo
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?