Przepis krok po kroku: Masa serowa
4:
Przez 2-3 minuty miksujemy w misce 80 g miękkiego masła oraz 1 szklankę cukru. Następnie dodajemy 1 kg twarogu.
5:
Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 6 dużych sztuk). Po dodaniu każdego delikatnie miksujemy przez około 15 sekund. Dodajemy też jedno białko, które nam zostało z kruchego ciasta.
6:
Dodajemy na końcu łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej oraz 3 łyżeczki budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej. Opcjonalnie dodajemy pół łyżeczki przyprawy do sernika oraz łyżeczkę skórki pomarańczowej. Całość delikatnie miksujemy jedynie do złączenia się składników.
7:
Masę serową przekładamy na podpieczony kruchy spód. Wkładamy blaszkę na środkową półkę piekarnika.
Dalsze kroki
Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w temperaturze 170°, a następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155° (w trybie góra-dół, bez termoobiegu).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak długo, by sernik całkowicie ostygł.
To wszystko, smacznego!