MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna i chrupiąca sałatka z kapusty na zimę. Dodaję do niej cukinię, marchewkę i paprykę. Będzie najlepszym dodatkiem do obiadu

Karolina Głogowska
Sałatka z białej kapusty będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu
Sałatka z białej kapusty będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu 123rf/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiąca, kolorowa i pyszna sałatka z białej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Smakuje doskonale, jest bardzo zdrowa i pasuje do wszelkich mięs. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zachwyci wszystkich domowników.

W skrócie:

A gdyby tak zimą tylko odkręcić słoik i cieszyć się gotową surówką do obiadu? Nic prostszego. Wystarczy, że już teraz przygotujesz pyszną sałatkę z kapusty na zimę. Dodaję do niej jeszcze cukinię, paprykę oraz marchew, żeby była bardziej kolorowa, urozmaicona i chrupiąca. Samo zdrowie na talerzu. Podaję proporcje na 4 słoiki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić jej znacznie więcej. W ten sposób oszczędzisz sobie mnóstwo czasu na wymyślanie surówek do obiadu. Sałatka z białej kapusty z dodatkiem innych warzyw smakuje wybornie, dzięki pysznej zalewie. Pasuje do ziemniaków oraz wszelkich mięs, więc część obiadu będziesz mieć zimą z głowy.

Sałatka z białej kapusty - przepis na zimę

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 słoiki litrowe

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki kapusty,

  • 1 duża cukinia,

  • 2 papryki czerwone,

  • 2 marchewki,

  • 3 cebule,

  • czubata łyżka soli,

  • pół szklanki cukru,

  • pół szklanki octu jabłkowego,

  • ¾ szklanki oleju.

Jak zrobić sałatkę z kapusty na zimę?

  1. Poszatkuj kapustę i umieść w dużej misce.

  2. Dodaj obraną i startą na grubych oczkach cukinię.

  3. Obierz marchew, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do warzyw.

  4. Dodaj także pokrojoną na cienkie paski paprykę oraz cebulę pokrojoną w pióra.

  5. Wymieszaj warzywa, dodaj sól, cukier, ocet oraz olej.

  6. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na godzinę.

  7. Słoiki wyparz i wysusz.

  8. Po godzinie wymieszaj sałatkę ponownie i przełóż do słoików razem z sokiem, który puściły warzywa.

  9. Słoiki umieść w dużym garnku. Zalej je do połowy wodą. Gotuj 15 minut.

  10. Wyjmij słoiki i ustaw dnem do góry, aż ostygną.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna