W skrócie:
A gdyby tak zimą tylko odkręcić słoik i cieszyć się gotową surówką do obiadu? Nic prostszego. Wystarczy, że już teraz przygotujesz pyszną sałatkę z kapusty na zimę. Dodaję do niej jeszcze cukinię, paprykę oraz marchew, żeby była bardziej kolorowa, urozmaicona i chrupiąca. Samo zdrowie na talerzu. Podaję proporcje na 4 słoiki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić jej znacznie więcej. W ten sposób oszczędzisz sobie mnóstwo czasu na wymyślanie surówek do obiadu. Sałatka z białej kapusty z dodatkiem innych warzyw smakuje wybornie, dzięki pysznej zalewie. Pasuje do ziemniaków oraz wszelkich mięs, więc część obiadu będziesz mieć zimą z głowy.
Sałatka z białej kapusty - przepis na zimę
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 słoiki litrowe
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół główki kapusty,
1 duża cukinia,
2 papryki czerwone,
2 marchewki,
3 cebule,
czubata łyżka soli,
pół szklanki cukru,
pół szklanki octu jabłkowego,
¾ szklanki oleju.
Jak zrobić sałatkę z kapusty na zimę?
Poszatkuj kapustę i umieść w dużej misce.
Dodaj obraną i startą na grubych oczkach cukinię.
Obierz marchew, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do warzyw.
Dodaj także pokrojoną na cienkie paski paprykę oraz cebulę pokrojoną w pióra.
Wymieszaj warzywa, dodaj sól, cukier, ocet oraz olej.
Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na godzinę.
Słoiki wyparz i wysusz.
Po godzinie wymieszaj sałatkę ponownie i przełóż do słoików razem z sokiem, który puściły warzywa.
Słoiki umieść w dużym garnku. Zalej je do połowy wodą. Gotuj 15 minut.
Wyjmij słoiki i ustaw dnem do góry, aż ostygną.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?