Pyszne przepisy na wielkanocne ciasta
WIELKANOCNE CIASTO CYTRYNOWE. Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe. PRZEPIS. Składniki: Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów, drobny cukier - 200 gramów, mąka pszenna - 225 gramów, jajko - 4 sztuki, ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, biała czekolada - 100 gramów, płatki kukurydziane - 65 gramów, borówka amerykańska - 100 gramów, skórka z cytryny - 1 sztuka, wiórki z białej czekolady - 20 gramów, jajeczka czekoladowe kolorowe - 1 opakowanie, wielkanocne kurczaczki - 1 opakowanie, borówka amerykańska - 100 gramów. Sposób przygotowania: Natłuść formę i oprósz mąką. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Dodaj borówki. Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta. Przełóż ciasto do ostygnięcia. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.