Pyszne przepisy na wielkanocne ciasta
WIELKANOCNE CIASTO CZEKOLADOWE. Głęboka w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach… czekolada! Doskonała na każdą okazję, świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole - w postaci czekoladowego ciasta. Proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników. PRZEPIS. Składniki: Kostka do pieczenia Kasia - 140 gramów, drobny cukier do wypieków - 250 gramów, jajka - 2 sztuki, ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka, mąka - 220 gramów, kakao - 60 gramów, śmietanka - 200 mililitrów, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, soda oczyszczona - 0.75 łyżeczki, mleczna czekolada - 100 gramów, płatki kukurydziane - 65 gramów, mleczna czekolada - 95 gramów, różne czekoladki z bombonierki - 125 gramów, czekoladowe jajeczka, wiórki z białej czekolady - 20 gramów. Sposób przygotowania: Natłuść formę i oprósz mąką. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.