MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

JK
Jakie produkty są wyjątkowo rakotwórcze?
Jakie produkty są wyjątkowo rakotwórcze? Pixabay
Choć przez długi czas co do wpływu diety na rozwój nowotworów były wśród naukowców pewne wątpliwości, dziś możemy powiedzieć z całą pewnością - nasz jadłospis może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Badania naukowe dokładnie wskazują, których produktów lepiej unikać, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czego nie jeść, by nie zwiększać szansy zachorowania na nowotwór? Zobacz listę rakotwórczych produktów

Jak wygląda rak? Jakie są najczęstsze objawy nowotworu?

Warto wiedzieć, w jaki sposób rozpoznawać nowotwory i czym one się charakteryzują. Dzięki temu będziemy wiedzieli, kiedy odpowiednio zareagować na niepokojące zmiany.

Do najczęstszych objawów nowotworu należą:

  • zmiany skórne (warga, skóra, narządy płciowe), takie jak np. guzki, znamienia, krwawienia z brodawek
  • powiększone węzły chłonne
  • zaburzenia układu pokarmowego
  • osłabienie, problemy ze snem
  • plucie krwią, obfity kaszel
  • krwawy mocz
  • napady padaczkowe, poranne wymioty

Rakotwórcze produkty zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwór

Często nie zdajemy sobie sprawy, że powszechnie dostępne produkty, które spożywamy codziennie, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Przeważnie tyczy się to żywności przetworzonej, która po modyfikacji może prowadzić do mutacji na poziomie DNA. Jak twierdzi dr Robert Wright z American Anti-Cancer Institute:

Raka wywołują związki chemiczne oraz promieniowanie

Jest to prawda, ale nie całkowita. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem oszacowały, jakie czynniki w jakim stopniu zwiększają ryzyko zachorowania. Z ich badań wynika, że:

  • predyspozycje genetyczne odpowiadają zaledwie za 5-10 proc. przypadków zachorowań
  • nieodpowiednia dieta, nadwaga, otyłość czy brak aktywności fizycznej – za 3-8 razy więcej przypadków

O ile żywność sama w sobie nie powinna nam zaszkodzić, o tyle substancje używane do jej produkcji, sposób jej przechowywania, przygotowania lub stopień przetworzenia - już owszem.

Do najbardziej rakotwórczych produktów zaliczają się:

  • alkohol
  • mięso czerwone
  • sól
  • cukier
  • wysokoprzetworzone węglowodany

Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty są rakotwórcze i w jaki sposób mogą nam zaszkodzić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna