Czy w tym roku produkty z Kurpi również zachwycą komisję, okaże się 31 sierpnia. Wtedy odbędzie się finał wojewódzki. Wiadomo, że do konkursu z powiatu ostrołęckiego został zgłoszony chleb. W dziedzinie wypieków jest duża konkurencja, bo razem z nimi ocenia się wszystkie produkty pochodzenia roślinnego.
- Nagroda "Perła" ma znaczenie prestiżowe, jest powodem do dumy dla producenta żywności - powiedziała Maria Sudnik z siedleckiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, jedna z koordynatorek konkursu. -
To jest przecież wygrana w konkursie ogólnopolskim. Trzeba pokonać setki ludzi. Z samego Mazowsza w tym roku zgłosiło się 91 producentów.
Konkurs organizuje Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przebiega dwuetapowo. W finałach regionalnych - wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursową spośród produktów nominowanych w regionach do nagrody "Perła 2008". Zwycięzcy odbiorą nagrodę na targach Polagra w Poznaniu.
Poza prestiżem, zwycięstwo otwiera furtkę do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym. To już się udało, na Mazowszu jest dziesięć produktów z certyfikatem, m.in. pańska skórka, piwo miodowe, baba z ciasta chlebowego, kilka gatunków wędlin i jabłka z okolic Grójca. Na liście są aż dwa produkty z Kurpi: miód i polędwica.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?