Region Kurpi smakuje miodem i chlebem

Anna Wołosz
Teresa Niedźwiedzka uznaje tylko tradycyjne metody pozyskiwania miodu i wosku. Jak twierdzi, to się opłaca.
Teresa Niedźwiedzka uznaje tylko tradycyjne metody pozyskiwania miodu i wosku. Jak twierdzi, to się opłaca.
Udostępnij:
Ostrołęka. Gdy ostatnią edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" wygrał produkt z Kurpi, został zapamiętany przez organizatorów. Smakowite miody wielokwiatowe z dodatkiem spadzi, z pasieki Teresy Niedźwiedzkiej z Olszewa-Borek w zeszłym roku uznano za jedne z 18 najlepszych, najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych produktów tradycyjnych w Polsce.

Czy w tym roku produkty z Kurpi również zachwycą komisję, okaże się 31 sierpnia. Wtedy odbędzie się finał wojewódzki. Wiadomo, że do konkursu z powiatu ostrołęckiego został zgłoszony chleb. W dziedzinie wypieków jest duża konkurencja, bo razem z nimi ocenia się wszystkie produkty pochodzenia roślinnego.

- Nagroda "Perła" ma znaczenie prestiżowe, jest powodem do dumy dla producenta żywności - powiedziała Maria Sudnik z siedleckiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, jedna z koordynatorek konkursu. -

To jest przecież wygrana w konkursie ogólnopolskim. Trzeba pokonać setki ludzi. Z samego Mazowsza w tym roku zgłosiło się 91 producentów.

Konkurs organizuje Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przebiega dwuetapowo. W finałach regionalnych - wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursową spośród produktów nominowanych w regionach do nagrody "Perła 2008". Zwycięzcy odbiorą nagrodę na targach Polagra w Poznaniu.

Poza prestiżem, zwycięstwo otwiera furtkę do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym. To już się udało, na Mazowszu jest dziesięć produktów z certyfikatem, m.in. pańska skórka, piwo miodowe, baba z ciasta chlebowego, kilka gatunków wędlin i jabłka z okolic Grójca. Na liście są aż dwa produkty z Kurpi: miód i polędwica.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie