Region Kurpi smakuje miodem i chlebem

Anna Wołosz
Teresa Niedźwiedzka uznaje tylko tradycyjne metody pozyskiwania miodu i wosku. Jak twierdzi, to się opłaca.
Teresa Niedźwiedzka uznaje tylko tradycyjne metody pozyskiwania miodu i wosku. Jak twierdzi, to się opłaca.
Ostrołęka. Gdy ostatnią edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" wygrał produkt z Kurpi, został zapamiętany przez organizatorów. Smakowite miody wielokwiatowe z dodatkiem spadzi, z pasieki Teresy Niedźwiedzkiej z Olszewa-Borek w zeszłym roku uznano za jedne z 18 najlepszych, najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych produktów tradycyjnych w Polsce.

Czy w tym roku produkty z Kurpi również zachwycą komisję, okaże się 31 sierpnia. Wtedy odbędzie się finał wojewódzki. Wiadomo, że do konkursu z powiatu ostrołęckiego został zgłoszony chleb. W dziedzinie wypieków jest duża konkurencja, bo razem z nimi ocenia się wszystkie produkty pochodzenia roślinnego.

- Nagroda "Perła" ma znaczenie prestiżowe, jest powodem do dumy dla producenta żywności - powiedziała Maria Sudnik z siedleckiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, jedna z koordynatorek konkursu. -

To jest przecież wygrana w konkursie ogólnopolskim. Trzeba pokonać setki ludzi. Z samego Mazowsza w tym roku zgłosiło się 91 producentów.

Konkurs organizuje Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przebiega dwuetapowo. W finałach regionalnych - wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursową spośród produktów nominowanych w regionach do nagrody "Perła 2008". Zwycięzcy odbiorą nagrodę na targach Polagra w Poznaniu.

Poza prestiżem, zwycięstwo otwiera furtkę do ubiegania się o ochronę produktów regionalnych, zgodną z ustawodawstwem unijnym. To już się udało, na Mazowszu jest dziesięć produktów z certyfikatem, m.in. pańska skórka, piwo miodowe, baba z ciasta chlebowego, kilka gatunków wędlin i jabłka z okolic Grójca. Na liście są aż dwa produkty z Kurpi: miód i polędwica.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie