Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalna kuchnia jest coraz wykwintniejsza

(koci)
Natalia Fiedorczuk twierdzi, że coraz częściej korowaja zamawiają domy weselne. W konkursie zajął 3. miejsce.
Natalia Fiedorczuk twierdzi, że coraz częściej korowaja zamawiają domy weselne. W konkursie zajął 3. miejsce.
Nie mamy się czego wstydzić!

Ciasto Komin przygotowane przez Birutę Zimnicką i produkowany przez Tomasza Siergiejewicza pasztet z sandacza z rakami - te dwie potrawy z naszego regionu będą walczyć podczas poznańskich targów Polagra FOOD o nagrodę Perły.

Wczoraj w finale regionalnym IX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - na najlepszy produkt żywnościowy, wybrano też najlepsze dania w poszczególnych kategoriach, czyli: produkty pochodzenia roślinnego (zwyciężył stuliściec Dariusza Szupszyńskiego), zwierzęcego (węgorz po rajgrodzku Krystyny Krzyżewskiej), mieszane (gryczaniki Janiny Korabowicz) i napoje (nalewka owocowa Barbary Zalewskiej).

A wybór był bardzo trudny. Stoły uginały się pod rybami, swojskimi wędlinami, mięsami przyrządzanymi na wiele różnych sposobów, nalewkami, serami, chlebami, ciastami. Część z nich gospodynie przygotowują tylko na domowy użytek, inne są robione na sprzedaż, tak jak komin - ciasto składające się z pieczonych kuleczek robionych z mąki i jajek, zlepionych masą miodową.

- Jest na nie coraz większe zapotrzebowanie, nawet w Warszawie - mówi Biruta Zimnicka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna