Ciasto Komin przygotowane przez Birutę Zimnicką i produkowany przez Tomasza Siergiejewicza pasztet z sandacza z rakami - te dwie potrawy z naszego regionu będą walczyć podczas poznańskich targów Polagra FOOD o nagrodę Perły.
Wczoraj w finale regionalnym IX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - na najlepszy produkt żywnościowy, wybrano też najlepsze dania w poszczególnych kategoriach, czyli: produkty pochodzenia roślinnego (zwyciężył stuliściec Dariusza Szupszyńskiego), zwierzęcego (węgorz po rajgrodzku Krystyny Krzyżewskiej), mieszane (gryczaniki Janiny Korabowicz) i napoje (nalewka owocowa Barbary Zalewskiej).
A wybór był bardzo trudny. Stoły uginały się pod rybami, swojskimi wędlinami, mięsami przyrządzanymi na wiele różnych sposobów, nalewkami, serami, chlebami, ciastami. Część z nich gospodynie przygotowują tylko na domowy użytek, inne są robione na sprzedaż, tak jak komin - ciasto składające się z pieczonych kuleczek robionych z mąki i jajek, zlepionych masą miodową.
- Jest na nie coraz większe zapotrzebowanie, nawet w Warszawie - mówi Biruta Zimnicka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?